SVIKTES AV VELGERNE: Velgerne i Frankrike er lite tilfreds president Nicolas Sarkozy om dagen, noe som kommer fram i resultatene ved valget på regionale forsamlinger. Her er Sarkozy i valglokalet sammen med sin kone Carla Bruni-Sarkozy søndag. Foto: Scanpix
SVIKTES AV VELGERNE: Velgerne i Frankrike er lite tilfreds president Nicolas Sarkozy om dagen, noe som kommer fram i resultatene ved valget på regionale forsamlinger. Her er Sarkozy i valglokalet sammen med sin kone Carla Bruni-Sarkozy søndag. Foto: ScanpixVis mer

Nytt valgnederlag for Sarkozy

Frankrikes president Nicolas Sarkozy og hans parti UMP gikk på en kraftig smell i regionalvalget søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Frankrikes president Nicolas Sarkozy og hans parti UMP gikk på en kraftig smell i regionalvalget søndag.

Regjeringspartiet fikk en oppslutning på 36 prosent på landsbasis, mot 54 prosent for Sosialistpartiet og dets allierte på venstresiden, viser en valgdagsmåling fra OpinionWay.

Valgdagsmålingen viser samtidig at det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal Front får en oppslutning på 8,7 prosent, mens partiets leder Jean-Marie Le Pen får en oppslutning på 25 prosent i sin egen region.

Blir valgresultatet som valgdagsmålingen antyder, vil venstresiden få flertall i 20 av de 22 fastlandsregionene hvor det ble holdt valg. UMP vil kun beholde makten i én region, høyrebastionen Alsace.

- Dette er åpenbart et realt nederlag for oss, sier UMPs parlamentariske leder Jean-François Copé.

Økt press mot Sarkozy

Valgnederlaget bidrar til å øke presset på president Nicolas Sarkozy og hans parti, som også gjorde det dårlig i en valgomgang som ble holdt sist helg. Der fikk UMP bare 26,3 prosents oppslutning, mens venstresiden sikret seg 50 prosent av stemmene.

Sarkozy har gjort det klart at han ikke ser regionalvalget som noen dom over regjeringens arbeid, men det kan bli vanskelig for ham å ignorere signalene fra regionalvalget.

Samtidig viser en meningsmåling at hele 57 prosent av velgerne nå ønsker endringer i regjeringen, skriver BBC søndag.

Ifølge franske aviser vil de trolig få ønsket sitt oppfylt - til en viss grad. Avisen Le Figaro skriver at statsminister François Fillon trolig vil tilby seg å gå av mandag, men at Sarkozy i stedet vil be ham om å danne en ny regjering med noen mindre endringer.

- Uansett hva som skjer, vil det ikke bli noen stor omorganisering. Det vil bli en beskjeden, teknisk omorganisering, fordi det er verdt å gjøre noen tilpasninger, sier Sarkozys rådgiver Claude Gueant til avisen Le Croix.

Men han la til at endringene også vil ha et politisk tilsnitt.

Misnøye blant velgerne
TREKKER VELGERE: Det høyreradikale partiet til Jean-Marie Le Pen, Nasjonal Front, fikk hele 12 prosent av stemmene i første runde av regionalvalget forrige søndag, et resultat som antas å reflektere misnøye med regjeringens kurs. I regionalvalget denne søndagen fikk partiet ifølge en valgdagsmåling om lag 8,7 prosent av stemmene. Foto: Scanpix
TREKKER VELGERE: Det høyreradikale partiet til Jean-Marie Le Pen, Nasjonal Front, fikk hele 12 prosent av stemmene i første runde av regionalvalget forrige søndag, et resultat som antas å reflektere misnøye med regjeringens kurs. I regionalvalget denne søndagen fikk partiet ifølge en valgdagsmåling om lag 8,7 prosent av stemmene. Foto: Scanpix Vis mer

Valgoppmøtet søndag ser ut til å bli noe høyere enn forrige søndag, da hele 53,6 prosent av velgerne valgte å la være å stemme.

Hjemmesitterprosenten, sammen med økt støtte til Nasjonal Front, er begge dystre nyheter for presidenten. Frykt for tap av arbeidsplasser, innvandring og sikkerhet, sammen med sinne over redningsaksjoner for bankene og lederlønninger, er noen av stikkordene bak misnøyen med regjeringen.

Det er ventet at Sarkozy for å unngå ytterligere harme vil senke tempoet i arbeidet med reformer i blant annet pensjonssystemet og arbeidet for å minske budsjettunderskuddet.

Presidentvalg

De 25 regionale forsamlingene som skal settes sammen etter søndagens valg, har liten politisk makt og blir derfor sjelden møtt med særlig interesse. Men valget sees denne gangen som en viktig pekepinn på hvordan stemningen blant velgerne er før presidentvalget i 2012.

Sosialistene, som gikk på et heftig tap ved forrige presidentvalg, ser nå sin mulighet til å posisjonere seg. Partiet, som lenge har lidd av interne splittelser, har klart å framstå som mer samlet under lederskapet til Martine Aubry. Før andre valgomgang søndag har de også inngått en allianse med De grønne, som gjorde det godt i første runde.

Regjeringen har den siste tiden blitt åpent kritisert fra innad i UMP. Kjente partifigurer, deriblant tidligere statsminister Alain Juppe, har bedt om at kursen legges om.


(NTB)


DRAR FRA: Den franske sosialistlederen Segolene Royal, vant med 54 prosent, sammen med sine støttepartier på hjemmbane. Hun kjemper om presidentkandidatjobben for partiet sitt foran 2012-valget. Foto: AFP
DRAR FRA: Den franske sosialistlederen Segolene Royal, vant med 54 prosent, sammen med sine støttepartier på hjemmbane. Hun kjemper om presidentkandidatjobben for partiet sitt foran 2012-valget. Foto: AFP Vis mer