Nytt valgskred for Blair

Det britiske valget ble som ventet en triumf for Labour og statsminister Tony Blair, og en stor skuffelse for de konservative. Valgdeltagelsen var trolig under 60 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Torsdagens valg var historisk. Tony Blair er den første statsminister fra Arbeiderpartiet som blir gjenvalgt for to fulle valgperioder. Ingen annen statsminister er heller gjenvalgt med så stort flertall i sin andre periode.

- Dette er et stort øyeblikk, ikke bare i vårt parti men også i vårt lands historie. Jeg er stolt, sier statsminister Tony Blair.

- Vi visste da vi ble valgt forrige gang at det ville ta oss mer enn en periode å fullføre det vi har satt oss fore å gjøre. Jeg er ydmyk overfor det arbeidet som ligger foran oss, sier Blair.

Ettertanke

Labour får som i forrige periode absolutt flertall i Underhuset. Da stemmene i 600 av de 659 valgkretsene var talt opp fredag morgen, lå partiet an til å ha sikret seg et flertall på minst 165 representanter.

Mens Blairs parti fikk rundt 42 prosent av stemmene, måtte de konservative nøye seg med om lag 32 prosent, det samme som ved forrige valg.

Valget i 1997 var et katastrofevalg for de konservative, som mistet 171 seter i Underhuset. Partileder William Hague hevdet gjennom hele valgkampen at meningsmålingene tok feil og at partiet ville vinne tilbake mange av disse setene. Prognosene tyder imidlertid på at partiet bare vinner tilbake to, høyst tre seter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer