SLIK ANGRIPES KREFTCELLER: Disse bildene, tatt i løpet av 10 minutter, viser hva som skjer når membranen i en prostatacelle angripes av såkalte nano-maskiner. Til høyre har cytoplasmaen i cellen begynt å lekke ut. Foto: Robert Pal, Durham Universitet
SLIK ANGRIPES KREFTCELLER: Disse bildene, tatt i løpet av 10 minutter, viser hva som skjer når membranen i en prostatacelle angripes av såkalte nano-maskiner. Til høyre har cytoplasmaen i cellen begynt å lekke ut. Foto: Robert Pal, Durham UniversitetVis mer

Science fiction-lignende behandling kan bli nytt våpen mot kreft

Nytt våpen mot kreft: Ørsmå «nano-maskiner» borer seg inn i kreftceller og dreper dem på 60 sekunder

På en hårsbredd er det plass til 50 000 av forskernes nye «maskiner» mot kreft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det høres nesten ut som science fiction:

En motor som består av en rotor-liknende atomkjede borer seg i løpet av ett til tre minutter gjennom membranene i kreftceller, og dreper dem.

Disse «nano-maskinene», som ifølge en av forskerne er så små at det er plass til 50000 av dem på en hårsbredd, aktiveres av ultrafiolett lys.

Sjumilssteg?

Nå mener forskere at nano-maskiner kan bli en effektiv form for kreftbehandling.

- Når den er utviklet, vil framgangsmåten kunne bety et potensielt sjumilssteg i ikke-invasiv kreftbehandling og en betydelig forbedring i overlevelsesrater og pasientvelferd globalt, sier dr. Robert Pal i en nyhetsmelding fra Durham Universitet i England.

Saken har blitt en internasjonal nyhet, i medier som The Telegraph og sørafrikanske IOL, etter at forskere ved Durham og amerikanske Rice University og North Carolina State University publiserte en artikkel i det prestisjetunge tidsskriftet Nature.

I artikkelen står det at forskerne har studert hva som skjer med levende celleprøver («nanomechanical action on live cells»).

I disse laboratorietestene har de vist at nano-maskiner bestående av ett molekyl kan aktiveres av lys til å rotere i en - for menigmann - uforståelig høy fart.

Med to til tre millioner rotasjoner per sekund borer de seg deretter gjennom membranen i kreftceller, og dreper dem.

Kaldt vann i blodet

Medisinprofessor Øyvind Halaas ved Institutt for klinisk og molekylær medisin på NTNU i Trondheim heller kaldt vann i blodet på dem som håper at de nye forskningsresultatene vil bety et snarlig, stort gjennombrudd.

- Jeg tror jeg skjønner prinsippet, sier Halaas etter at Dagbladet har lest opp for ham fra Durham-universitetets nyhetsmelding.

Han forklarer at det som er vanskelig ved en slik metode, er å angripe bare kreftcellene og ikke andre, omkringliggende, friske celler - altså målrette behandlingen mot kreftcellene.

Da han får høre at forskerne har utført testene på blant annet prostata-kreftceller, reagerer han slik: - Da har de antakelig ikke løst problemet med å målrette.

- Lysaktivering en svakhet

Grunnen til at Halaas tolker meldingen slik, er at prostata-kreftceller er mer ulike vanlige, friske celler enn andre typer kreftceller.

- Det er kjempefint at folk forsker på dette og finner nye løsninger, men man kan ikke si at det er et enormt gjennombrudd før denne målrettingen er gjort, sier han.

Ifølge Halaas, som for tida er gjesteprofessor ved Politecnico di Milano i Italia, er det en svakhet at nano-maskinene aktiveres ved hjelp av ultrafiolett lys.

- Det krever at kreften ikke er så langt inne i kroppen, sier han, og forklarer at ultrafiolett lys bare går cirka en millimeter inn i huden.

Angriper brystsvulster

Dr. Robert Pal ved Durham-universitetet tror metoden, når den er ferdig utviklet, kan bli effektiv også mot kreftformer som motstår dagens behandlingsmetoder.

- Vi beveger oss mot målet som er å kunne bruke lys-aktiverte nano-maskiner for å angripe kreftceller som dem i brystsvulster og hudmelanomer, inkludert dem som motstår eksisterende cellegift-behandling, sier han i nyhetsmeldingen fra Durham Universitet.

Rice Universitet i USA har lagt ut en video, som viser hvordan forskerne har jobbet.