Nytt våpenkjøp fra Israel

LØTEN/OSLO (Dagbladet): Her leveres 100000 skarpe israelske mitraljøseskudd til Det norske forsvaret. Forsvaret valgte å kjøpe ammunisjon for over en million kroner av israelerne - fordi det var billigst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld kom denne meldingen fra NTB: Sju palestinske barn, blant dem en tre år gammel gutt, ble såret da israelske styrker åpnet ild på Gazastripen i går. Bare timer tidligere kom lasten med den israelske ammunisjonen i land i Oslo. Skuddene er laget av våpenprodusenten som er hovedleverandør til den israelske hæren.

Mens mange nordmenn krever boikott av israelske varer, kjøper det norske forsvaret ammunisjon av Israel, med Forsvarsdepartementets godkjennelse.

Dagen etter at Terje Rød-Larsen er erklært uønsket av statsminister Sharon, kommer det israelske kuler i land i Norge. Etter all sannsynlighet brukes den samme typen ammunisjon i Israels konflikt med palestinerne.

Eksplosive

Ved 15.00-tida i går ble en rød container med logoen til det israelske sjøtransportfirmaet ZIM losset fra det nederlandske containerskipet M/S «Scheldedijk» på Filipstadkaia i Oslo. Skipet ankom Oslo havn fra Rotterdam, og skal ha fått ammunisjonen om bord i en engelsk havn.

En ventende containertrailer får containeren merket «explosive» lastet på planet. Traileren kjører gjennom trafikken i Oslo nordover E6, til Løten i Hedmark, der Forsvarets sentrale ammunisjonslager på Østlandet (FLØ/AMLØ) ligger. Porten åpner seg automatisk når traileren ankommer ammunisjonslageret ved 17-tida.

150000 dollar

I containeren befinner det seg 100000 skudd av kaliber 12.7 mm. Skuddene er festet sammen i belter, for å kunne brukes på mitraljøser.

Skuddene er produsert av Israeli Miltary Industry Ltd (IMI). De ble bestilt av Forsvaret i mars, og ordren skal etter det Dagbladet erfarer ha kostet Forsvaret 150000 dollar, eller nesten 1,3 millioner kroner. Ifølge Forsvarets overkommando er kjøpet av den israelske ammunisjonen godkjent av Forsvarsdepartementet.

- Det er riktig at vi er mottaker av 100000 skudd 12.7 millimeter ammunisjon, prosusert av IMI i Israel. Skuddene er av typen «ball ammunition» og er helmantlet ammunisjon, ikke såkalt multipurpose-ammunisjon med en eksplosiv ladning. Ammunisjonen skal bare brukes til øving på norske øvingsfelt, sier brigader Kjell Grandhagen, informasjonssjef ved Forsvarets overkommando.

- Årsaken til at vi har valgt å kjøpe fra en israelsk produsent, er at de var den klart billigste tilbyder. Avtalen ble inngått i år, tidlig på året, og er godkjent av Forsvarsdepartementet. Jeg vet ikke hvem i departementet som har godkjent dette, sier Grandhagen.

Hovedleverandør

I februar avslørte Dagbladet at Forsvaret hadde kjøpt ti missiler av typen Gill/Spike av israelerne. Da det ble kjent, raste norske politikere mot at Forsvaret hadde kjøpt raketter av Israel. 16. februar uttalte utenriksminister Jan Petersen til pressen:

- Norge skal ikke kjøpe israelske våpen.

IMI sier selv på sin hjemmeside at de er hovedleverandør til det israelske forsvaret, og betrakter sitt arbeid som «et viktig nasjonalt ansvar for å sikre Israel og landets innbyggere». Den statseide israelske våpenfabrikanten produsere alle typer våpen, og er kjent som produsenten av den kjente submaskinpistolen Uzi. Selskapet omsatte for 550 millioner dollar i fjor.

Kjøper mer

- Har Forsvaret ingen betenkeligheter med å kjøpe våpen fra Israel?

- Vi holder oss innenfor det regimet Forsvarsdepartementet har lagt opp, og dette kjøpet er godkjent så seint som ved starten av året, sier Kjell Grandhagen.

- Hvor mye militært materiell kjøper Norge av Israel?

- Det har jeg ingen oversikt over her og nå, men det er nok noe mer enn dette, sier informasjonssjefen.

Kaliber 12.7 mm ammunisjon

Dette er ammunisjonen Norge har kjøpt av Israel:

  • Norge har kjøpt 100000 skudd av kaliber 12.7 mm. Det betyr at kulene har en største diameter på 1,27 centimeter.
  • Ammunisjonen, som kalles Ball, har helmantlede kuler som alene veier 42,06 gram. Med hylsen er patronene over 13 cm lange. Kulene har en utgangshastighet på 887 meter i sekundet.
  • Ammunisjonen skal brukes med den norske standardmitraljøsen. En rekke avdelinger i Forsvaret, og også Heimevernet, er utstyrt med dette våpenet. De 100000 skuddene er lenket sammen. Mitraljøsen har en skuddtakt på mellom 600 og 800 skudd i minuttet.
  • Ammunisjonen er produsert av Israeli Military Industry Ltds (IMI) Small Arms Ammunition Division, og er trolig av merket Samson. IMI er hovedleverandør til det israelske forsvaret.

I GÅR KL. 14.00 Containerskipet MS «Scheldedjik» ankommer Oslo. Det røde flagget over brua markerer at det er eksplosiver ombord.
LASTES: Containeren merket "Explosive" lastes ombord på en trailer på Filipstadkaia i Oslo. Den bærer logoen til det statlige israelske sjøtransportfirmaet ZIM.
PÅ VEIEN: Traileren forlater Filipstadskaia i Oslo med den israelske ammunisjonen, bare minutter etter at den er losset i land.
TRANSPORT: Med sin dødelige last forserer traileren trafikken nordover på E6.
I GÅR CA. KL. 17.00, LEVERING: Traileren og den israelske ammunisjonen ankommer sitt bestemmelsessted, Forsvarets sentrale ammunisjonslager (FLØ/AMLØ) på Løten i Hedmark.