Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt varsel: Betydelig snøskredfare på Svalbard

Det første varselet etter at øygruppa fikk varslinger som følge av voldsomme skredet i helgen.

UNDERSØKELSER:
Skredeksperter fra Norges Geoteknisk Institutt var oppe i helikopter for å undersøke fjellet Sukkertoppen i Longyearbyen. Store snømengder raste ned fra fjellet og knuste ti hus. En person omkom.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
UNDERSØKELSER: Skredeksperter fra Norges Geoteknisk Institutt var oppe i helikopter for å undersøke fjellet Sukkertoppen i Longyearbyen. Store snømengder raste ned fra fjellet og knuste ti hus. En person omkom. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NVE varsler betydelig fare for snøskred på Svalbard. Varselet som ble sendt ut torsdag, er det første etter at øygruppa fikk varslinger som følge av voldsomme skredet i helgen.

Skredfaren ligger på nivå 3 av 5, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

«Litt nedbør og snøfokk siste døgn sammen med varslet nedbør med østlig kuling kommende døgn gir ny snødrift og økning i skredfaren i vestvendte leheng. Stedvis svake lag i det gamle snødekket», heter det i varselet.

«Snødekket ovenfor evakuert område i Longyearbyen forventes stedvis å ha et vedvarende ustabilt lag i bunnen av snødekket. Stabiliteten av snødekket bedres sakte men det er fortsatt ustabilt. Det er lite snø på vestsiden av Longyeardalen og dermed vurderes det å være liten fare for skred til bebyggelsen her», skriver NVE videre.

Varselet gjelder til første juledag.

Samtidig ligger skredfaren på nivå 3 — betydelig — i deler av Nordland og flere steder på Vestlandet. Første juledag øker den til dette nivået også andre steder i Sør-Norge. «Storm fra vest og senere nordvest og opptil 50 centimeter snø vil gi svært krevende forhold i fjellet.

Mens uværet står på kan det gå naturlig utløste skred i fjellet og på lørdag når sola kanskje titter fram, må det vises varsomhet i den ferske fokksnøen», heter det i varselet for Sør-Norge på Varsom.no.

- Skiløperutløste skred er mulig i mange bratte heng inntil snøen har stabilisert seg, sier Rune Engeset, vaktleder i Snøskredvarslingen. I Nord-Norge er det julaften moderat snøskredfare, unntatt i deler av Nordland hvor mye nysnø og vind gjør at faregraden ligger på 3 — betydelig. Lørdag ventes kraftig vind fra nordvest og snøbyger, noe som fører til mer fokksnø og at skredfaren øker.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media