Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varslersaken i Oslo

Nytt varsel i Søgnen-saken omhandler Raymond Johansen

- Jeg spurte byrådslederen om det var slik at alle varsler nå var ferdig behandlet. Han svarte bekreftende på det. Det var åpenbart ikke riktig informasjon, sier Hallstein Bjercke.

VARSEL: Raymond Johansen insisterer på at det er satt punktum i striden mellom byrådet og Astrid Søgnen. Men det er kommet enda et varsel. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VARSEL: Raymond Johansen insisterer på at det er satt punktum i striden mellom byrådet og Astrid Søgnen. Men det er kommet enda et varsel. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet er kjent med at det 8. november kom inn enda et varsel i saken knyttet til byrådet i Oslo og Utdanningsetaten.

Kilder opplyser til Dagbladet at det er sendt inn et varsel som blant annet omtaler byrådsleder Raymond Johansen. Sekretariatet for sentralt varslingsråd bekrefter at det er mottatt et brev før avtalen med Astrid Søgnen ble inngått, og at avsender var Jan Fougner, Søgnens advokat.

I brevet varslingsrådet har fått framsettes det påstander om at Oslos kommunes behandling av Søgnen kan være i strid med arbeidsmiljøloven.

Ansvar som øverste leder

Avsender spør om byrådsleder Johansen, som øverste leder av administrasjonen i kommunen, har ivaretatt sitt ansvar for å sørge for at Søgnen ble behandlet på en god måte.

Raymond Johansen bekrefter situasjonen overfor Dagbladet.

- Jeg har de siste ukene mottatt flere brev og kopier av brev fra Astrid Søgnens advokat, Jan Fougner. Jeg anser brevene som en del av den juridiske korrespondansen rundt det som var en pågående personalsak og videresendte derfor disse til den som har det løpende ansvaret for å håndtere hennes arbeidsforhold, kommunaldirektør Bente Fagerli. Noe av denne korrespondansen er også sendt kommunen gjennom den sentrale varslingsordningen, sier byrådslederen.

Astrid Søgnen og hennes advokat Jan Fougner har ikke besvart Dagbladets henvendelser i saken.

Sa ingenting til bystyret

Varselet ble mottatt av sekretariatet for sentralt varslingsråd 8. november.

14. november, seks dager etter varslingsbrevet ble registrert i Oslo kommune, er Raymond Johansen tilstede under spørretimen i Oslo bystyre.

Hallstein Bjercke (V) tar der ordet og kritiserer Johansen for at det var ham - og ikke kontrollutvalget - som behandlet varslene mot Thorkildsen. Bjercke spør så om det er riktig at «alle varsler fra Utdanningsetatens ansatte, enten det går på Thorkildsen eller Johansen selv», nå er behandlet og avsluttet.

Johansen går til talerstolen og framhever arbeidet som er gjort i behandlingen av varslene før han svarer ja på spørsmålet.

- Alle saker?, gjentar Bjercke til Raymond Johansen, som er på vei til å sette seg.

Johansen snur, tar et steg tilbake mot mikrofonen og lener seg fram.

- Alle saker, svarer han bekreftende.

Byrådslederen avviser overfor Dagbladet at han dermed brøt informasjonsplikten ettersom det var kommet en ny mulig sak på bordet.

- Det var de tre varslene jeg svarte bekreftende på at jeg hadde ferdigbehandlet, sier Raymond Johansen.

Tolket spørsmålet

Disse tre varslene ble behandlet ferdig 9. november. Da ble det satt punktum for varslersaken mot Thorkildsen, ifølge Johansen.

- Hvorfor sa du ikke noe da Bjercke spurte deg om alle varsler var ferdig behandlet?

- Dette var altså ikke et spørsmål om det hadde kommet inn ytterligere varsler. Gitt at jeg ikke er forelagt varselet fra varslingsrådet, og at det heller ikke er avklart om dette skal følges opp som en varslersak, var det ikke naturlig å informere om dette under spørretimen, sier Johansen.

- Åpenbart ikke riktig informasjon

Hallstein Bjercke sier saken er alvorlig uavhengig av innholdet i varselet.

Venstre-politikeren, som selv har vært byråd i Oslo, er heller ikke enig i Johansens tolkning av debatten de to hadde under bystyremøtet 14. november.

- At bystyret ikke har vært orientert om dette er alvorlig. I et sakskompleks som har vært av så stor interesse, både for bystyret og for offentligheten, synes jeg det er påfallende at byrådslederen enten har holdt dette for seg selv eller ikke sørget for å være orientert, sier Bjercke.

Bjercke mener det er åpenbart at Johansen har gitt bystyret feil informasjon.

- Jeg spurte byrådslederen på onsdag om det var slik at alle varsler nå var ferdig behandlet. Han svarte bekreftende på det. Det var åpenbart ikke riktig informasjon, sier han.

Raymond Johansen vedkjenner at Kommuneadvokaten ble koblet på saken to dager før han og Bjercke diskuterte varsler i bystyret.

- Sekretariatet ba 12. november Kommuneadvokaten om bistand til å vurdere om brevet innholdsmessig er å anse som et varsel eller om det skal anses som en del av den juridiske korrespondansen mellom en arbeidstaker og en arbeidsgiver i en pågående arbeidskonflikt, sier Raymond Johansen.

- Helt uforsvarlig

Foreløpig har ikke Kommuneadvokaten gjort en vurdering av brevets innhold.

- Hvorfor nevnte du ikke dette nye varselet da du holdt pressekonferanse om varslene mot Thorkildsen?

- Saken kom inn til sekretariatet kort tid før før pressekonferansen hvor jeg offentliggjorde min konklusjon i varslersakene mot Inga Marte Thorkildsen. Jeg mener at det ville vært helt uforsvarlig om jeg i den situasjonen skulle omtalt en sak jeg ikke har fått forelagt meg av sentralt varslingsråd, og hvor det ikke var bestemt behandlingsform. Jeg hadde nok dokumentasjon, etter sju ukers grundig arbeid, til å konkludere om min tillit til min byråd. Et nytt varsel i samme sakskompleks ville ikke ha endret dette, sier Johansen.

Det nye varselets innhold skal vurderes i et møte som er berammet denne uken, etter det Dagbladet erfarer.

Strid om varsel

Det nye varselet er det fjerde i rekken etter det brøt ut full konflikt mellom Utdanningsetaten i Oslo og kommunens politiske ledelse ved Inga Marte Thorkildsen.

Etatens ledelse har tre ganger tidligere varslet på Thorkildsen. I det tredje av varslene heter det at dette også impliserte Raymond Johansen.

Astrid Søgnen gikk, mot sin vilje, av som utdanningsdirektør 9. november. Hun fratrer stillingen 1. desember.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!