Nytt vikingskip funnet i Vestfold

- En historisk dag, sier Klima- og miljøministeren, som slapp nyheten mandag morgen.

NYT FUNN: Et nytt vikingskip har blitt funnet i Vestfold. Funnet ble presentert på en pressekonferanse på Midgard vikingsenter mandag morgen. Skipsgraven ble funnet i Borreparken i Horten, og skal sannsynligvis være fra vikingtiden. Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Et nytt vikingskip har blitt funnet i Vestfold. Funnet ble presentert på en pressekonferanse på Midgard vikingsenter mandag morgen. Skipsgraven ble funnet i Borreparken i Horten, og skal sannsynligvis være fra vikingtida.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen er til stede. Han kaller dette for en historisk dag.

- Et nytt funn av et skip har en enorm betydning for hvordan vi skal fortelle historien. Dette er unikt i norsk historie og internasjonalt. Det er en stor dag for Vestfold, men også for Norge og den felles historien vi har i verden, sier Elvestuen.

Foto: Vestfold fylkeskommune
Foto: Vestfold fylkeskommune Vis mer

- Unik

- Når vi da har et funn på Borre, så er plasseringa her helt unik. Det er inne i selve parken, blant haugene, at vi har funnet dette skipet på ei slette, sier Terje Gansum, seksjonssjef for kulturarv i Vestfold fylkeskommune.

Området er nå fredet, og Riksantikvaren avgjør hva som skal gjøres videre. Skipet er funnet ved bruk av georadar, og bildene viser en tydelig båtform.

- Hvor mye som er bevart under torva er foreløpig ikke mulig å svare på. Vi skal nå undersøke funnet med flere inngrepsfrie metoder og gjenta bruk av georadar, sier Gansum.

Definisjonen på et vikingskip er at fartøyet er femten meter eller lengre. De som måles under femten meter blir definert som båt.

Når det gjelder funnet på Borre, er ikke dataene fra undersøkelsene knivskarpe, så det er vanskelig å bestemme ned på desimeteren hvor lang denne farkosten har vært.

VIKINGSKIP: Miljøminister Ola Elvestuen (V) i Borreparken i Vestfold der det er funnet en skipsgrav som sannsynligvis stammer fra vikingtiden. Det gule tauet markerer omfanget av skipet. Foto: Jo Randen / KLD / NTB scanpix
VIKINGSKIP: Miljøminister Ola Elvestuen (V) i Borreparken i Vestfold der det er funnet en skipsgrav som sannsynligvis stammer fra vikingtiden. Det gule tauet markerer omfanget av skipet. Foto: Jo Randen / KLD / NTB scanpix Vis mer

Skipshauger i Europa

- Når vi sier at dette er enormt for verdensarven, så er det rett og slett fordi det er en ekstremt liten gruppe med graveanlegg med skip som er funnet, sier Gansum, og kaller lista for «eksklusiv».

Det er registrert sju skipshauger i Europa datert til vikingtida (AD 800-1050), og tre av disse ligger i Vestfold. Med funn av skipsgrav på Jellestad i 2018 og nå trolig nok et skip fra Borre, øker antallet på lista til ni.

- De aller mest spektakulære er, helt uten diskusjon, Oseberg og Gokstad, understreker Gansum.

Det har også tidligere blitt brukt georadar på Borre, og det er funnet minst fire hallbygninger.

- Rett og slett stort

Funnet betyr mye for Midgard vikingsenter. Det bekrefter Maren Wegge, markedskonsulent ved senteret.

Foto: Vestfold fylkeskommune
Foto: Vestfold fylkeskommune Vis mer

- Vi har jo et unikt sted fra før. At det nå er enda et skip som er funnet her hos oss betyr mye. Vi kommer til å fortelle publikum hva det er som er funnet her og være med i det som skal skje videre.

- Det er rett og slett stort, og vi håper at det vil bety mye for turismen og høysesongen som snart starter, legger hun til.

Det er ingen tvil om at det har vært et maktsenter her på Borre, sier Wegge, som forteller at senteret håper på flere funn.

- Det er som nevnt et veldig unikt område med ni storhauger, muligens ti nå. Og det er flere store haller som også er funnet på stedet her, sier hun.

Det er foreløpig altfor tidlig å si, men håpet er at skipet skal være intakt.

- Vi vet ingenting om hva som ligger under, men det hadde vært en stor drøm om dette kunne være et skip som er intakt, sier Wegge, men understreker at funnet er stort i seg selv.

- Nå på onsdag skal vi allerede guide om dette funnet, informerer Wegge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer