Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny svineinfluensa

Nytt virus funnet i Kina

Et nytt influensavirus med pandemipotensial er funnet i Kina, ifølge kinesiske forskere.

NYTT VIRUS: Kinesiske forskere har funnet et nytt virus hos griser i Kina. Foto: REUTERS/Ryan Woo/File Photo
NYTT VIRUS: Kinesiske forskere har funnet et nytt virus hos griser i Kina. Foto: REUTERS/Ryan Woo/File Photo Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Ifølge forskerne er viruset funnet hos griser, men kan smitte mennesker, skriver BBC.

Forskerne er bekymret for at viruset kan mutere, noe som vil gjøre det lettere å spre seg fra en person til person.

Viruset skal ha alle egenskapene til et virus som kan spre seg til mennesker og må overvåkes nøye. Ettersom det er nytt, er det ikke forventet at mennesker er immune mot det.

Likner svineinfluensa

En alvorlig influensaepidemi er blant de største truslene eksperter nå advarer mot mens verden jobber på spreng med å bekjempe den nåværende coronapandemien.

Verden hadde sin foreløpig siste influensapandemi med svineinfluensa i 2009. Den oppsto i Mexico, men ble mindre dødelig enn først fryktet, i stor grad fordi mange eldre mennesker hadde noe immunitet mot det, trolig fordi det lignet andre influensavirus som hadde sirkulert tidligere.

Svineinfluensaen er nå dekket av den årlige influensavaksinen, slik at folk er beskyttet. Det nye influensaviruset som er funnet i Kina, likner svineinfluensaen, men har noen ulikheter.

Det nye viruset som nå er funnet i Kina, likner svineinfluensaen fra 2009, men med noen forskjeller. Foreløpig har det ikke utgjort en stor trussel, men professor Kin Chow Chang, som jobber ved Nottingham University i Storbritannia, sier til BBC at dette viruset må følges tett.

Forskerne har gitt det navnet G4 EA H1N1.

- Akkurat nå er vi distrahert av coronaviruset, og det er naturlig. Men vi må ikke glemme potensielt farlige nye virus, sier Kin-Chow Chang.

Påminnelse

I en artikkel i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences kommer forskerne med forslag til tiltak for å kontrollere viruset og overvåke situasjonen blant folk som jobber nær grisene.

Professor James Wood, som leder avdelingen for veterinærmedisin ved University of Cambridge, sier til BBC at artikkelen er en påminnelse om at vi er under konstant risiko for nye virus, og at husdyr, som er i nær kontakt med mennesker utgjør en farligere smittekilde for pandemiske virus enn ville dyr.

KLAR TALE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad advarer nordmenn mot å senke skuldrene under coronapandemien. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!