Nytt virus kidnapper filene dine

Virus som presser deg for penger, sprer seg som ild i tørt gress. Det har allerede rammet norske PC-brukere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Virus som presser deg for penger, sprer seg som ild i tørt gress. Det har allerede rammet norske PC-brukere.

De nye virusene fungerer på samme måte som spyware og adware - programvare som installerer seg selv på din PC og overvåker og stjeler informasjon fra den. Slik programvare kan smitte via filvedlegg i e-poster eller fra nedlastbare filer på Internett.

Utpressingsbrev

Men istedenfor å stjele, velger ransomware å kryptere filene på din PC slik at du må ha en kode for å låse dem opp. Programmet etterlater så et utpressingsbrev, der du får muligheten til å kjøpe koden mot et pengebeløp - normalt fra 100 til 1500 kroner.

Det blir som om en innbruddstyv tar med seg en safe inn i hjemmet ditt, og låser alle verdisaker inne i den. Først etter at du har betalt tyven penger, får du koden til safen. Forhåpentligvis.

Øker i omfang

-  For et år siden hadde vi knapt hørt om dette. Nå er det blitt et problem som øker jevnt i omfang. Vi kjenner til flere nordmenn som har blitt utsatt, sier sikkerhetsrådgiver Stein Møllerhaug i den internasjonale softwaregiganten Symantec til Dagbladet.

-  De som krever løsepenger, har kontoer i land hvor man kan motta elektronisk betaling, men ikke risikerer å bli straffeforfulgt for slik virksomhet. Og det er flere slike land i Asia, Afrika og Sør-Amerika, sier han.

 BESKYTT DEG:  Sikkerhetsrådgiver Stein Møllerhaug mener den enkleste måten å beskytte seg mot ransomware på, er å ta hyppige sikkerhetskopier. Foto: William Mikkelsen
BESKYTT DEG: Sikkerhetsrådgiver Stein Møllerhaug mener den enkleste måten å beskytte seg mot ransomware på, er å ta hyppige sikkerhetskopier. Foto: William Mikkelsen Vis mer

-  Ransomware blomstret opp i fjor høst, og sprer seg på samme måte som adware og spyware. I utgangspunktet er det to typer - massespredning, som rammer tilfeldig, og rettede angrep mot spesifikke personer og selskaper med dype lommer, sier Møllerhaug.

Han kjenner ikke til at norske selskaper eller spesielle personer i Norge har blitt utsatt for såkalte rettede angrep.

De som utsettes for et tilfeldig angrep, blir ofte avkrevd relativt små beløp - fra 20 til 200 amerikanske dollar. Møllerhaug sier det er viktig å ikke la seg presse til å betale.

-  Det er slett ikke sikkert at du får koden du trenger for å låse opp dine filer. Hvorfor skulle de gidde å gi deg den etter at du har gitt dem penger? Og hvis du betaler, bidrar du til at dette blir et lukrativt levebrød for bakmennene, sier han.

Ta forholdsregler

Møllerhaug sier den enkleste måten å beskytte seg på, er å ta hyppige sikkerhetskopier av filene dine. Hvis de er lagret på en CD eller DVD, er de trygge.

-  Å bli utsatt for denne typen angrep må betraktes som en harddiskkrasj. Hvis du ikke har sikkerhetskopi av filene, er det lite du kan gjøre.

Han sier et oppdatert virusbeskyttelsesprogram og brannmur vil gi god beskyttelse mot ransomware. Men det er ingen garanti.-  Det går ikke å beskytte seg 100 prosent mot virus og denne typen programmer. Derfor må man passe på å ta sikkerhetskopier av viktige filer, sier Stein Møllerhaug.