SPREKK: Utbruddet i Holuhraun kommer fra en sprekk like ved Bardarbunga-vulkanen. Foto: Kjartan Thorbjornson / Scanpix
SPREKK: Utbruddet i Holuhraun kommer fra en sprekk like ved Bardarbunga-vulkanen. Foto: Kjartan Thorbjornson / Scanpix Vis mer

Nytt vulkanutbrudd på Island

- Dette har rundt ti ganger mer lava.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det er et vulkanutbrudd i Holuhraun, nord for Vatnajökull, melder Islands meteorologiske institutt. Det ble registrert klokka 05.15 søndag morgen, opplyser instituttet.

Utbruddet kommer fra en sprekk like ved Bardarbunga-vulkanen, ifølge BBC.

Island har hevet sin advarsel til flytrafikken etter dagens utbrudd, og det er per nå forbudt å fly nærmere enn 6000 meter fra vulkanen.

60 meter høyt Ifølge det islandske meteorologiske instituttet er dagens utbrudd «rolig». Samtidig blir det beskrevet som kraftigere enn de to andre utbruddene som er blitt registrert i området den siste uka.

- Den siste utbruddet er mer intens enn fredagens, og har rundt ti ganger mer lava, sier geolog Armann Hoskuldssonk ved Universitetet på Island til BBC.


Ifølge nettsida Bardarbungavolcano når lava fra utbruddet en høyde på 60 meter.

10 til 20 ganger større Den aktive sprekken er 1500 - 1800 meter lang, og betydelig større enn sprekken som åpnet seg fredag morgen, skriver nettstedet.

Utbruddet er estimert til å være mellom 10 til 20 ganger større enn utbruddet som ble registrert før helga.

- Regner aske Røde Kors på Island skriver på Twitter at det regner vulkansk aske.

Klokka 12.01 i dag ble det registrert et stort jordskjelv på nordsida av Bardarbunga-vulkanen, opplyser Islands meteorologiske institutt på sine nettsider.

ROLIG: Dagens utbrudd blir beskrevet som rolig og kontinuerlig av det islandske meteorologiske instituttet. Foto: Vilhelm Gunnarsson / Scanpix
ROLIG: Dagens utbrudd blir beskrevet som rolig og kontinuerlig av det islandske meteorologiske instituttet. Foto: Vilhelm Gunnarsson / Scanpix Vis mer

Det er blitt registrert intens seismisk aktivitet i området de siste ukene, med flere tusen registrerte jordskjelv daglig.

Vulkanen ligger under isdekket til Vatnajökull-isbreen på Island, som dekker mer enn åtte prosent av Island.

- Voldsomt utbrudd Det er ikke bare på Island det er vulkansk aktivitet. På fredag våknet memlig også vulkanen Tavurvur på Papua NY-Gunia til liv.

Lava og aske er ble slunget opp i luften - noe som igjen har fikk konsekvenser for flytrafikken i området.


Ifølge australske myndigheter ble flere lokalsamfunn rundt Mount Tavurvur evakuert etter vulkanens voldsomme utbrudd, i Rabaul-distriktet på East New Britain Island. Andre har fått ordre om å holde seg innendørs, for å unngå asken fra vulkanen.


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer