Nytt vulkanutbrudd på Island

Opptil 800 mennesker er evakuert etter et nytt vulkanutbrudd ved isbreen Eyjafjallajökull på Island.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| Opptil 800 mennesker er evakuert etter et nytt vulkanutbrudd ved isbreen Eyjafjallajökull på Island. Smeltevann fra is på vulkanen skaper akutt flomfare.

Alle veier inn til området rundt 120 kilometer øst for hovedstaden Reykjavik er stengt, og et helikopter er satt inn for å overvåke vulkanen. Eyjafjallajökull ble 21. mars rammet av det første vulkanutbruddet på Island på seks år.

- Mellom 700 og 800 mennesker er blitt evakuert fra hjemmene sine fordi det er fare for et utbrudd i Eyjafjallajökull og fordi det er mange jordskjelv i området, sa polititalsmannen Baldur Sigurdsson onsdag.

Senere ble det klart at utbruddet allerede hadde pågått en stund.

Vannsmelting

- Tjenestemenn i to fly har sett røyk. Utbruddet er lite i øyeblikket, sier professor i geofysikk Magnus Tumi Gudmundsson.

Han legger til at det er registrert økt vannsmelting fra isbreen. Når utbruddet begynte, er uklart, men det kan ha vært ved 1-tiden natt til onsdag.

Vannstanden i flere elver i området har steget med mellom en og to meter. Økningen er sterkest og går raskest i den største av disse elvene, Markarfljåt, het det pp nettstedet Iceland Review onsdag.

NYTT VULKANUTBRUDD: Dette radarbildet ble tatt av den islandske kystvakta i dag. Foto: SCANPIX
NYTT VULKANUTBRUDD: Dette radarbildet ble tatt av den islandske kystvakta i dag. Foto: SCANPIX Vis mer

Ifølge den islandske rikskringkastingen RÚV er områder sør for isbreen blitt evakuert. Trafikken på veiene i området er stanset, og folk som har måttet forlate hjemmene sine, er fraktet til sentre som drives av Røde Kors.

Evakuering

I forrige måned ble 600 mennesker evakuert for en kort periode på grunn av et utbrudd i vulkanen Fimmvorduhals, som ligger nær Eyjafjallajökull. Dette utbruddet, som var det første i Fimmvorduhals siden 1823, skal nå være over.

Ingen mennesker er skadd i de nye vulkanutbruddene på Island. Men for vel en uke siden omkom to islandske «vulkanturister» av utmattelse, etter at de hadde kjørt seg bort i nærheten av Eyjafjallajökull.

Island ligger i et geologisk urolig område på den såkalte midtatlantiske ryggen, en undersjøisk fjellkjede med flere vulkaner. Vulkanen i Eyjafjallajökull er Islands femte største og har hatt fem registrerte utbrudd siden landet ble befolket på 800-tallet.

(NTB-TT-AFP).

VULKANUTBRUDD: Bildet viser utbruddet i en vulkan i isbreen Eyjafjallajökull i mars. Onsdag var det igjen utbrudd i området hvor breen ligger. Arkivfoto: SCANPIX
VULKANUTBRUDD: Bildet viser utbruddet i en vulkan i isbreen Eyjafjallajökull i mars. Onsdag var det igjen utbrudd i området hvor breen ligger. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer