Nyttårsaften - et hundemareritt

Norsk Kennel Klub oppfordrer hundeeiere til å være ekstra oppmerksomme i kveld.

FORSTÅR IKKE: Dyrene forstår ikke hva som foregår og mange er svært redde for nyttårsraketter. Hvis du bor i tettbygd strøk, bør du ikke la hunden din være alene hjemme på nyttårsaften, råder Kennelklubben.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
FORSTÅR IKKE: Dyrene forstår ikke hva som foregår og mange er svært redde for nyttårsraketter. Hvis du bor i tettbygd strøk, bør du ikke la hunden din være alene hjemme på nyttårsaften, råder Kennelklubben. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Omkring 30 prosent av alle hunder reagerer på nyttårsrakettene, opplyser Norsk Kennel Klub (NKK).

De sterke lydene blir ubegripelige for dem, og de forstår ikke at det som skjer ikke nødvendigvis er farlig.

Kan stikke av Hvor skremt hundene blir, varierer veldig fra hund til hund, likevel oppfordrer både Landbruks og matdepartementet og NKK alle hundeeiere om å ta ekstra godt vare på sine firbente i kveld.

Noen hunder reagerer ved å bli litt skremt og søker støtte hos eieren, andre blir virkelig redde og piper, peser, tar halen godt mellom beina og kryper sammen. 

Hunder som får panikk kan forsøke å komme seg vekk fra der de tror lydene kommer fra. Når panikken tar dem kan de forsøke å komme seg ut, og i den prosessen ødelegge dører og inventar, de kan gjøre fra seg eller kaste opp.

Noen hunder vil også prøve å stikke av.

Fobiske reaksjoner Det finnes også noen hunder som får fobiske reaksjoner, skriver NKK. Disse reaksjonene kan vare lenge etter at nyttårsrakettene er sendt opp.

Enkelte hunder generaliserer dessuten frykten for lyder til også å gjelde andre ting eller situasjoner som de assosierer med
nyttårsaften.

Kan forebygges Hundeeiere kan sørge for at de firbeinte familiemedlemmene kommer seg gjennom nyttårsfeiringen på en trygg og kontrollert måte. Ifølge NKK må mye av arbeidet med å venne hunden til bråket, starte i god til før nyttårsaften, men om man er sent ute, kan medisinering være en ide.

- Medisinering kan være nyttig i noen tilfeller,
men bør bare bli brukt etter veterinærens anbefaling. Ved bruk av ethvert medikament bør de bli gitt slik at effekten kommer før bråket begynner eller hunden får panikk, skriver NKK.

SKUMMELT: De utforutsigbare smellene som kommer i
dagene før og etter nyttårsaften, gjør hundene så redde at de får panikk
og bare vil komme seg vekk. Andre
utvikler fobier og sliter med sterke
reaksjoner i timer etter smellet.  Foto: Mette Møller / Dagbladet
SKUMMELT: De utforutsigbare smellene som kommer i dagene før og etter nyttårsaften, gjør hundene så redde at de får panikk og bare vil komme seg vekk. Andre utvikler fobier og sliter med sterke reaksjoner i timer etter smellet. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

De oppfordrer også hundeeiere om å ikke la hunden være alene på nyttårsaften, i alle fall ikke dersom du bor i tettbygde strøk.

Tar tid Trening av hunder med frykt eller fobi vil ta tid, ofte noen måneder, skriver NKK.

Om du vil forberede hunden din mot neste års nyttårsfeiring, kan du gradvis venne den til bråket ved å la den lytte til CDer med lyder av fyrverkeri.

For hunder som allerede har utviklet sterk frykt eller fobi for fyrverkeri har man to muligheter. Man kan enten sette i gang behandling
slik at hunden skal mestre nyttårsfeiringen på en god måte, eller man kan skjerme hunden etter beste evne på selve nyttårsaften.

Noen sender hunden sin på kennel under nyttårsfeiringen, slik at den kan gå inn i det nye året i fred og ro.

Angst for lyder Ved Norges veterinærhøgskole forskes det i disse dager på hunder som har angst for høye lyder.

- Vi samler blodprøver av hunder som har angst, og vi tror at forskningen på sikt kan bidra til å kartlegge årsakene til at enkelte hunder blir redde -  og dermed bidra til å redusere dette problemet hos våre hunder på sikt, opplyser professor Frode Lingaas ved Norges Veterinærhøyskole overfor Dagbladet.

Mange hundeiere har allerede tatt kontakt med veterinærhøyskolen, men Lingaas oppfordrer flere til å gjøre det samme.

PÅ KENNEL: Denne engelske bulldogen var i fjor på kennel på nyttårsaften. Over 30 prosent av alle hunder reagerer på bråket fra nyttårsrakettene, og derfor må hundeeiere være spesielt oppmerksomme på de firbente i kveld, oppfordrer NKK.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
PÅ KENNEL: Denne engelske bulldogen var i fjor på kennel på nyttårsaften. Over 30 prosent av alle hunder reagerer på bråket fra nyttårsrakettene, og derfor må hundeeiere være spesielt oppmerksomme på de firbente i kveld, oppfordrer NKK. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer