Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nyttårsaften avlyst

Flere land avlyser nyttårsfeiringen etter den omfattende naturkatastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Også nordmenn oppfordres til å stå over festlighetene. Biskop Gunnar Stålsett har tidligere oppfordret nordmenn om å la være å kjøpe raketter, nå ber han oss også om å droppe festen.

- Jeg synes vi bør la være å feste i år, sa biskopen til NRK i dag tidlig.

Sender ut bud

Rundt omkring i hele Asia-regionen avlyser myndighetene kveldens fest. I de katastroferammede landene har innbyggerne mer enn nok med å telle sine døde og å rydde opp etter katastrofen.

- Myndighetene har sendt ut bud til offentlige og private selskap om å avlyse alle nyttårsfester, sier Jakrapob Penkair, talsmann for den Thailandske regjeringen til AP. I år skulle thaiene feire nyttår i Bankok sentrum med statsminister Thaksin Shinawatra og tennis-stjernen Maria Sharapova. Men festen er altså avlyst og befolkningen oppfordret til å delta i religiøse seremonier i stedet.

Vil samle inn penger

Også de omkringliggende landene forsøker å unngå store festligheter. Australias hovedstad Sydney er kjent for sine storslagne nyttårsfester rundt Harbor Bridge. Myndighetene sier det er for seint å avlyse festene, men at de vil bli brukt til å samle inn penger.

- Opp mot en million mennesker pleier å samles rundt havna for å se fyrverkeri, i tillegg følger fem millioner mennesker nyttårsfesten på TV. Hvis vi kan få alle til å gi et par dollar, kan vi samle inn opp mot 8 millioner amerikanske dollar, sier Jeff Lewis, talsmann ved Sydnes byråd.

India feirer

I Malaysia er fyrverkeri bannlyst og alle konserter og feiringer avlyst. Hundrevis av malaysiere flokket seg sammen i moskeer, templer og kirker i dag for å be for offrene etter katastrofen. Mange malaysiske hoteller, kjøpesentre og nattklubber planlegger ett minutt stillhet. I den islamske staten Brunei er også nyttårsaften avlyst.

I India går derimot feiringen som planlagt, bortsett fra i de områdene der tsunamien rev bort 6000 menneskeliv.

- De fleste som skal opptre har allerede ankommet. Men vi vil tone ned festene, sier Sanjukta Roy, kommunikasjonssjef for hotellene i India.

LITE Å FEIRE: Også nordmenn oppfordres til å stå over feiringa etter katastrofen i Asia.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media