FYRVERKERI: Vigelandsparken nyttårsaften 2009.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
FYRVERKERI: Vigelandsparken nyttårsaften 2009. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Fyrverkeri på nyttårsaften

Nyttårsaften er høysesong for øyeskader: - Mange skjønner ikke hvor farlig det er før de selv blir truffet

Det har vært stor nedgang i skader etter rakettforbud. Likevel skader mange øynene fortsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I 2008 innførte regjeringen forbud mot raketter med styrepinne og forbud mot fyrverkeri som ser ut som leketøy.

«Hvert år blir mange skadet av fyrverkeri. Forrige nyttår økte skadetallene. Raketter er oppgitt som årsak i 68 prosent av skadetilfellene», skrev Justis- og politidepartementet i 2008.

70 prosent nedgang
Nesten ti år seinere har skadetallene gått ned rundt 70 prosent. Gjennomsnittet for skader i Norge de siste åtte årene ligger på 58 tilfeller.

Forrige nyttårsaften var det 52 personskader, fordelt på fingre, ansikt, hørsel og øyne, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

- Både personskader og materielle skader har blitt kraftig redusert. Hvis vi ser på de fem siste årene før forbudet ble innført i 2008 og de siste fem nyttårsfeiringene, ser vi stor forskjell. Personskader har gått ned med 68 prosent og materielle skader har gått ned med 59 prosent, sier Siri Hagehaugen, avdelingsleder i DSB, til Dagbladet.

Hagehaug er sikker på at forbudet førte til nedgangen i skader.

RAKETT: I 2008 informerte branninspektør Morten Engmann om de nye reglene for fyrverkeri og nyttårsaften, der blant annet bruk av pinneraketter ble totalforbudt. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
RAKETT: I 2008 informerte branninspektør Morten Engmann om de nye reglene for fyrverkeri og nyttårsaften, der blant annet bruk av pinneraketter ble totalforbudt. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

- Det mener vi og vi står inne for det. Pinnerakettene tok av i vær og vind, og ble misbrukt på en annen måte. Reduksjonen har også vært vedvarende, det var ikke kun det første året vi så endring.

Mange øyeskader
Likevel har ikke forbudet hatt samme effekt på øyeskadene.

- Vi får dessverre ikke til det samme med øyeskadene. Før forbudet lå det opp mot 15-20 slike skader, og i fjor var det tolv. Men det skal sies at de som fikk øyeskader hadde ikke på beskyttelsesbriller, sier Hagehaug.

​Så selv om skadene har blitt betraktelig færre, skader folk seg fortsatt i forbindelse med nyttårsfeiringa.

- Det er klart alkohol er en utfordring. Fyrverkeri og alkohol hører ikke sammen. Vi oppfordrer sterkt til at personen som skal stå for oppskytningen holder seg edru, gjør forberedelser, holder avstand til publikum og bruker beskyttelsesbriller, sier Hagehaug.

Likevel er ikke noe totalforbud aktuelt - enda.

- Vi følger skadeutviklingen og håndtering av fyrverkeri videre. Per i dag har vi ikke noe totalforbud på bordet, men det kan alltids endre seg, sier hun.

12 øyeskader
- Det er leit at skadetallet for øyeskader fortsatt er så høyt. Forbudet har ikke hatt like stor effekt på øyeskader som det har hatt på andre områder, sier Nils Bull, overlege ved Haukeland Sykehus i Bergen, til Dagbladet.

Hvert år lager han en oversikt på øyeskader i forbindelse med nyttårsfeiringen. Bull forteller at skadetallene gikk ned umiddelbart etter forbudet. Så gikk de opp igjen.

BRILLER: Mange får øyeskader i forbindelse med nyttårsfeiringen. DSB anbefaler alle som skal skyte opp fyrverkeri på nyttårsaften til å bruke beskyttelsesbriller. Foto: Morten Holm / SCANPIX .
BRILLER: Mange får øyeskader i forbindelse med nyttårsfeiringen. DSB anbefaler alle som skal skyte opp fyrverkeri på nyttårsaften til å bruke beskyttelsesbriller. Foto: Morten Holm / SCANPIX . Vis mer

- Tallet gikk fra rundt 20 til ti skader, men det har stabilisert seg på mellom 15 og 17 skader. Forrige nyttårsfeiring hadde en nedgang fra 18 til 12, og det er jo positivt, sier Bull.

I fjor var fire gutter under 16 år blant dem som fikk alvorlige øyeskader.

- Det er veldig trist fordi de har desto flere leveår hvor de skal ha med seg øyene sine. Det er også ulovlig, da fyrverkeri har 18 års grense. Det er tydelig at noen foreldre ikke gjør jobben sin. Barna må passes på, mener Bull.

Øyeskader etter fyrverkeriulykker

 • 2016/17: 12 skader – 4 alvorlige og 8 moderat alvorlige
 • 2015/16: 18 skader – 6 alvorlige og 12 moderat alvorlige
 • 2014/15: 16 skader – 4 alvorlige og 12 moderat alvorlige
 • 2013/14: 15 skader – 7 alvorlige og 8 moderat alvorlige
 • 2012/13: 17 skader – 5 alvorlige og 12 moderat alvorlige
 • 2011/12: 16 skader – 4 alvorlige og 12 moderat alvorlige
 • 2010/11: 17 skader – 6 alvorlige og 11 moderat alvorlige
 • 2009/10: 10 skader – 3 alvorlige og 7 moderat alvorlige
 • 2008/09: 10 skader – 5 alvorlige og 5 moderat alvorlige
 • 2007/08: 21 skader – 6 alvorlige og 15 moderat alvorlige
 • 2006/07: 20 skader – 3 alvorlige og 17 moderat alvorlige
 • 2005/06: 28 skader – 6 alvorlige og 22 moderat alvorlige
  ​Kilde: Overlege Nils Bull, Haukeland sykehus/ NTBUnødvendige skader
​- Hvorfor er folk så uforsiktige?

- Forebyggende tiltak er alltid forferdelig vanskelig. Mange skjønner ikke hvor farlig det er før de selv blir truffet. Det er vanskelig å få folk til å gjøre fornuftige ting.

Bull mener mange tenker at «dette går bra», og for veldig mange går det helt fint.

- Likevel, de skadene som forekommer kunne vært unngått. De er unødvendige og ekstra meningsløse.

Bull er stor forkjemper for fellesfyrverkeri, og påpeker at dette både er tryggere og flottere å se på.

Bull viser til en undersøkelse If Skadeforsikring gjorde i forkant av nyttårsaften i 2016. Da svarte 55 prosent at et felles fyrverkeri er et flott tiltak.

- Ta initiativ til å arrangere dette, sett i gang spleiselag, oppfordrer overlegen.

Ifølge DBS kan fyrverkeri kun kjøpes i romjula, og oppskytning av fyrverkeriet skal kun foregå på nyttårsaften mellom klokka 18-02. Skal man skyte opp på andre tidspunkter må man søke om tillatelse.

Fyrverkerireglene

 • Planlegg oppskytingen i god tid: Finn et egnet sted og rigg til for avfyring. Fyrverkeriet skal oppbevares utilgjengelig for barn og uvedkommende.
 • Les bruksanvisningen nøye: Sett deg inn i produsentens anbefalinger. Det er 18 års aldergrense for bruk av de fleste typer. Barn som bruker stjerneskudd skal alltid passes godt på av en voksen.
 • Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet: Sjekk at fyrverkeriet er helt og uten synlige skader. Skadet fyrverkeri skal ikke brukes eller kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandleren.
 • Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte: Bakkebatterier må plasseres på rett underlag og støttes opp.
 • Bruk tennstav: Ikke bruk lighter, fyrstikker eller annen åpen flamme. Lunta er kort og en flamme kan sette fyr på bakkebatteriet direkte.
 • Bruk beskyttelsesbriller: For å redusere øyeskader bør du bruke beskyttelsesbriller.
 • Bøy deg aldri over fyrverkeri som er tent på: Inne i fyrverkeriet er det ofte en hurtiglunte som brenner svært raskt. Derfor kan fyrverkeri avfyres brått og uventet. Når du har tent lunta, bør du raskt snu ansiktet vekk og komme deg på trygg avstand.
 • Ikke tenn fyrverkeriet på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk: Selv om lunta ser ut til å ha slukket, kan det være en liten glo som ulmer. Fyrverkeri som ikke tenner ved første forsøk skal stå i 30 minutter eller dynkes grundig i vann før det fjernes. Barn gjerne bruker nyttårsdagen til å samle opp fyrverkeri, så rydd opp.
 • Hold god avstand fra oppskytingen: Fyrverkeri inneholder eksplosiver som kan gi alvorlige skader
 • Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen: Med alkohol i blodet reagerer du saktere. Du får også dårligere vurderingsevne.
  Kilde: Sikker hverdag

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer