Hunder på nyttårsaften:

Nyttårsbønn: - Dina er livredd

Hunden Dina blir livredd hver gang hun hører fyrverkeri og torden. Nå ber matmor Emily Frisvoll folk om å vente med fyrverkeriet til klokka 24.

REDD: Hunden Dina, her sammen med matmor Emily Frisvoll, blir redd hver gang hun hører høye lyder. Frisvoll har i flere år gjort en rekke tiltak både før og på nyttårsaften for å passe på hunden sin. Foto: Privat
REDD: Hunden Dina, her sammen med matmor Emily Frisvoll, blir redd hver gang hun hører høye lyder. Frisvoll har i flere år gjort en rekke tiltak både før og på nyttårsaften for å passe på hunden sin. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Dina er verdens snilleste hund. Hun er veldig glad i mennesker, men da vi fikk henne merket vi fort at hun var livredd for tordenvær, fyrverkeri og lange gjenstander, som kosteskaft, sier Emily Frisvoll til Dagbladet.

Våren 2018 adopterte Frisvoll og mannen hennes hunden Dina, som opprinnelig var en gatehund fra Ungarn.

Hver nyttårsaften har Frisvoll gjort flere tiltak for å passe på hunden sin, Dina. De siste to åra har hun og mannen flyttet inn på et hotell ved Gardermoen, som er et kjent hotell for flere hundeeiere med nervøse hunder på nyttårsaften.

MATMOR: Emily Frisvoll har hundene Zelda (til venstre) og Dina. Frisvoll er spesielt bekymret for hvordan det skal gå med Dina på nyttårsaften. Foto: Privat
MATMOR: Emily Frisvoll har hundene Zelda (til venstre) og Dina. Frisvoll er spesielt bekymret for hvordan det skal gå med Dina på nyttårsaften. Foto: Privat Vis mer

- Vær så snill

I år har Frisvoll imidlertid blitt mamma, så det er ikke like lett for familien å reise bort på nyttårsaften. Derfor har hun en bønn til alle som skal skyte opp raketter på årets siste dag:

- Vær så snill å vent med å skyte opp fyrverkeri til midnatt, sier hun.

For Dina er det traumatisk når folk skyter opp raketter fra klokka 16 på ettermiddagen til langt på natt, forklarer Frisvoll. Derfor skulle hun ønske at alle kan holde seg til klokka 24, slik at både hennes og andre hunder ikke trenger å være redde i flere timer.

- Hun kryper seg sammen og rister. Det skummer ut av munnen hennes, og hun søker ofte mye trøst hos oss, sier hun.

I år er planen å gå en lang tur med Dina på formiddagen. Familien har også kjøpt en såkalt «thundershirt» til henne, som skal hjelpe hunden med å roe seg, i tillegg til beroligende piller fra veterinæren.

- Det er aldri hyggelig å være rundt noen som har det vondt på nyttårsaften. Hun skjønner jo ikke hva som skjer, men det er viktig at vi ikke er redde i situasjonen, sier Frisvoll.

KULERESTER: I 2021 fant Frisvoll ut av at hunden Dina, som tidligere har vært gatehund i Ungarn, har rester av en kule i skuldra. Foto: Privat
KULERESTER: I 2021 fant Frisvoll ut av at hunden Dina, som tidligere har vært gatehund i Ungarn, har rester av en kule i skuldra. Foto: Privat Vis mer

Skutt i skuldra

Da Frisvoll og mannen adopterte Dina, kjente hun ikke til historien hennes. Det eneste de visste, var at hun hadde blitt funnet på gata i Budapest.

I 2021 fant de ut, ved en tilfeldighet, at Dina hadde blitt skutt i skuldra.

- Hun var hos veterinæren for noe helt annet, og da oppdaget de på et røntgenbilde at det var rester av en kule i skuldra hennes. Det hadde heldigvis grodd fint, så hun trengte ikke å operere. Da ga det veldig god mening at hun alltid blir så redd av høye lyder, sier hun.

Familien har også hunden Zelda, i tillegg til Dina. Zelda blir aldri påvirket av fyrverkeri eller torden på samme måte som Dina.

- Hver gang det tordner, legger Zelda seg tett inntil Dina for å passe på henne. Det er alltid veldig fint å se, sier hun.

GODE VENNER: Hunden Zelda (til høyre) passer godt på Dina hver gang det er tordenvær. Foto: Privat
GODE VENNER: Hunden Zelda (til høyre) passer godt på Dina hver gang det er tordenvær. Foto: Privat Vis mer

Tips fra veterinæren

Veterinær Linda Bakken Bøe, ved Dyrlegene i Bodø, skriver til Dagbladet at det er så mye som 50 prosent av alle hunder regnes som lydsensitive, og at omtrent 30 prosent av alle hunder har angst for fyrverkeri.

Bøe har noen generelle tips til hvordan man bør forholde seg til et urolig kjæledyr.

- Aldri reis fra et urolig kjæledyr og vær alltid rolig selv. Et blikk fra en eier gir frigjøring av et velværehormon som hjelper når man er usikker. Det er også best å holde dyret inne, skriver hun.

NYTTÅRSTIPS: Veterinær Linda Bakken Bøe anbefaler hundeeiere å skjerme hundene sine fra de høye lydene og lysene fra fyrverkeriet. Foto: Privat
NYTTÅRSTIPS: Veterinær Linda Bakken Bøe anbefaler hundeeiere å skjerme hundene sine fra de høye lydene og lysene fra fyrverkeriet. Foto: Privat Vis mer

På selve nyttårsaften har veterinæren en rekke tips om hvordan man best mulig kan passe på hunden sin:

  • Mosjoner hunden godt dagen før og tidlig samme dag, og legg inn mental trening.
  • Gi mat, så hunden er god og mett.
  • Lag en hule eller kosekrok, gjerne i en lyd- og lystett kjeller. Ha fullt lys på inne, og trekk for gardinene.
  • Gi noe godt som tar tid, som for eksempel et tyggebein.
  • Ha på musikk, gjerne med rytme og trommer
  • Vær sammen med hunden for å gi den støtte og trygghet, men ikke overdramatiser eller trøst hunden. Ikke kjeft på en redd hund.
  • Gå ikke til og fra vinduet for å se hva som skjer. Unngå annen uvanlig atferd.

Bøe legger til at det finnes flere hjelpemidler som blant annet Adaptil, som man kan kjøpe på apoteket, som er et hjelpemiddel for å redusere stressrelatert atferd hos hunder. «Thundershirt» kan også være et bra hjelpemiddel, ifølge veterinæren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer