Nyttårsfeiringa har begynt

Australia går inn i det nye året som en av de første. Her feirer de ved operahuset i Sydney. 2004 har kommet til flere land allerede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Følg med hvor det er nyttår akkurat nå på verdensuret

  Millioner av mennesker feirer allerede nyttår i gatene fra Sydney til Shanghai. På den sørlige halvkule venter millioner på at det nye året skal komme, og noen er allerede i gang med nachspielet. Rakettene farger himmelen og folk verden over fester både før og etter midnatt.

  Over en million i Sydney


  Myndighetene i mange land har forsterket sikkerhetstiltakene for å forhindre mulige terrorangrep.

  I Sydney har over en million mennesker funnet plassen sin for å få utsikten til fyrverkerishowet som byen arrangerer. I det tørre, varme landet er det strengt forbudt å skyte opp raketter på egen hånd. Rundt Sydney Harbor og ved det kjente operahuset stimlet folk til fra tidlig i morges, mens politiet har stengt veiene for å gjøre feiringa mer fotgjengervennlig.

  - Vi kom hit rundt 12.30, og dette var den eneste ledige flekken igjen å stå på, forteller en av bysbarna, Dace White, til nyhetsbyrået AP.

  Australia er en av de første til å gå inn i det nye året, bare slått av noen mindre øyer i Oseania, som for eksempel Fiji, som vinner med en time. Den lille øya Kiribati midt mellom Australia og Hawaii var aller først ute, og her er de altså allerede inne i år 2004, som på New Zealand, hvor tusenvis danset det nye året inn.

  Statsmininsteren på fest


  I Kuala Lumpur er statsminister Abdullah Ahmad Badawi med på festen og nedtellingen til det nye året i en park ved foten av Petronas Twin Towers, to av verdens aller høyeste bygninger. Også i Malaysia her er sikkerheten på topp, mens titusenvis av mennesker samles i gatene.

  I Thailand har de heller ikke mottatt noen spesiell terrorvarsel, men sikkerheten i de muslimdominerte byene i sør er styrket, blant annet rundt de utenlandske ambassadene.

  I Kina feirer de tradisjonelt nyttår 22. januar, men vestlige tradisjoner som jul og vårt nyttår har kommet sterkt de siste åra.

  I Beijing samles folk til utendørs forestilling og klokkeklang ved midnatt ved klokketårnet Dazhong.

  I Shanghai er det storfest i Xintiandi-komplekset. Her er det musikkshow, fyrverkeri og fest som kalles «all-night rave.»

  - Det ligger i vår natur å ta med oss de beste tradisjonene fra hele verden, øst og vest. Shanghai er stolt over å gjøre ting på den globale måten, sier Vincent Lo, lederen for Xintiandi-komplekset.

SYDNEY FEIRER NYTTÅR:</B> Rakettene lyser opp over operahuset i australias største by. Mer enn en million møtte opp for å feire 2004.
JAPAN:</B> Gigant-engler lyser opp på fortauet der folk samlet seg for nyttårsfeiring i Yokohama, utenfor Tokyo. Kunstneren Tatuya Ishii som har laget englene som beveger seg og ber om verdensfred.
HABOUR BRIDGE:</B> Den vakre brua ble lyst opp av fyrverkeri i kveld.
Petronas Twin Towers er verdens høyeste frittstående tårn. Ved foten av disse feirer Kuala Lumpur nyttår i kveld, og statsministeren er med på festen. Det høye tårnet til høyre er på 421 meter. Menara Kuala Lumpur er et observasjons- og kommunikasjonstårn.