Nyttårsfest, fyrverkeri og terrorfrykt

NEW YORK (Dagbladet): I USA er terrorfrykten på topp før millenniumfeiringen. Det mest redselsfulle scenariet er at terrorister slår til på Times Square i New York nyttårsaften - der to millioner mennesker vil være samlet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Terrorister planlegger inntil 15 angrep rundt omkring i hele verden ved årtusenskiftet, advarer den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA. Advarselen føyer seg til amerikansk UDs advarsel til alle amerikanere for én uke siden.

Terrorfrykten toppet seg etter at en algerier i helga ble arrestert på den kanadiske grensa med bilen full av eksplosiver.

Det føderalt politiet FBI arbeider på spreng for å finne ut hvem som skulle ta imot sprengstoffet, som algerieren Ahmed Ressam forsøkte å ta over grensa ved Seattle. Å finne ut hva det skulle brukes til, og hvor eventuelle terrorangrep var planlagt, har høyeste prioritet. Alle grenseoverganger til USA er nå overvåket med tanke på terrorister.

Terrorgrupper

I Montreal i Canada arbeider politiet for å finne personer som kan ha samarbeidet med Ressam. Ifølge amerikanske medier har arabiske terrororganisasjoner klart å plassere store grupper terrorister i Canada. Terrormålet deres er USA.

Det er også stjålet 500 kilo eksplosiver fra en gruve i Arizona den siste uka, og man frykter at dynamitten skal brukes til terrorangrep ved nyttårsskiftet.

Politiet vet at det finnes militante grupper i Arizona som kan bruke nyttårsaften som påskudd til terrorhandlinger. Men det er først og fremst FBIs mest ettersøkte mann, Osama bin Laden fra Saudi- Arabia, som fryktes. Denne islamske fundamentalisten, som for tida er USAs erklærte hovedfiende, har truet med angrep mot amerikanere over hele verden.

Frykten for bin Laden er enorm etter at 13 personer ble arrestert i Jordan i forrige uke, mistenkt for å planlegge angrep på amerikanere og israelere. I Kairo frykter man at pyramidene kan bli terrormål, og i Pakistan er over 200 personer arrestert mistenkt for å planlegge terrorangrep mot amerikanere.

I Israel er tusenvis av politifolk og sikkerhetsagenter på jobb døgnet rundt i hele romjula og inn i det nye året. I Israel frykter man blant annet for terror fra kristne dommedagssekter. Også palestinske politifolk i Betlehem er i høyeste beredsskap før tusenårsskiftet.

- Bombe på fly

Søndag ble et KLM-fly tvunget til å lande i Boston etter å ha tatt av fra John F. Kennedy-flyplassen i New York. Årsaken var en person som ringte opp flyselskapet og sa at en bombe var plassert på flyet. Det ble ikke funnet noen eksplosiver på flyet, som kunne fortsette til Amsterdam i går.

På flyplassen i Los Angeles stakk en mann fra sikkerhetskontrollen i helga, og hele flyplassen ble stengt i jakten på mannen, som aldri ble funnet.

Et opplagt bombemål i USA er Times Square i New York, hvor det er ventet to millioner mennesker når millenniumballen slippes og konfettien sprer seg som en fargerik snøstorm. Den begrensede plassen på Times Square får folk til å stå som sild i tønne i mer enn ti timer. En bombe her kan være nok til å drepe over én million mennesker.

7000 politifolk

New Yorks borgermester Rudolph Giuliani vil ha over 7000 politifolk i området, og han forsøker nå å berolige newyorkere og turister ved å si at alt kommer til å gå bra. Det vil være 37000 politifolk på jobb i hele New York på nyttårsaften.

Vær på vakt

- Området er finkjemmet av antiterrorgrupper i over ett år. Slutt å bekymre dere. Vær muntre, sier Giuliani, som er kjent for å mene alvor når han først setter i gang sine polititropper.

President Bill Clintons sikkerhetsrådgiver, Sandy Berger, har bedt amerikanere være på vakt, hvor enn de er på nyttårsaften.

FIENDE: Osama bin LAden fra Saudi-Arabia er for tida USAs hovedfiende. Han har truet med angrep mot amerikanere over hele verden.
BOMBEMÅL: Det er ventet to millioner mennesker hit til Times Square - et opplagt bombemål for terrorister.