Nyttårsrakettene kan være helsefarlige

Kan skade mennesker og dyr.

ILLUSTRASJONSFOTO:  Dette bildet er fra 2011, da solgte Magnus Faltin (42) nyttårsraketter på rakettutsalget i Osloveien i Strømstad. Nå sier det svenske miljødepartementet at flere av rakettene kan være mer skadelig enn hva mange tror. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
ILLUSTRASJONSFOTO: Dette bildet er fra 2011, da solgte Magnus Faltin (42) nyttårsraketter på rakettutsalget i Osloveien i Strømstad. Nå sier det svenske miljødepartementet at flere av rakettene kan være mer skadelig enn hva mange tror. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nyttårsaftenens fargerike smell på himmelen slipper ut tonnevis av mikroskopiske partikler.

De skadelige småpartiklene fra fyrverkeri er svevestøv, og betegnes ofte som PM2,5.

- Det finnes ingen konkrete anslag over hvor farlig partiklene er, men med alt de inneholder av krutt, kull, metaller og annet, er det sannsynlig at de er mer skadelig enn bare PM2,5-partikler, sier Titus Kyrklund i det svenske miljøverndepartementet.

Metall brukes til å lage fargeeffekter, blant annet rødt med litium, grønt med barium og sølv med aluminium.

I Norge opplyser Miljødirektoratet at oppskyting av fyrverkeri kan gi høy lokal konsentrasjon av svevestøv og at kombinasjonen av svevestøv og enkelte metaller kan ha helsemessig betydning. Men fordi eksponeringen er relativt kortvarig, ser det ikke ut til å gi uønskede helseeffekter hos friske mennesker.

Personer med astma, alvorlige hjerte- eller lungelidelser og andre spesielt følsomme personer, burde unngå å oppholde seg utendørs i områder med mye oppskyting av fyrverkeri.

I USA under høsttakkefesten advarte miljøverndepartementet mot helsefarlig røyk fra fyrverkeri, som ifølge myndighetene øker risikoen for hjerteinfarkt, hjerneslag, astmaanfall og lungebetennelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer