Nyttårstalen -  et utkast

Her er Carl-Erik Grimstads forslag til nyttårstale for kong Harald.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

«Kjære alle sammen. Jeg har valgt å begynne min nyttårstale ved inngangen til 1999 på en annen måte enn tidligere. Jeg kommer til å bruke de første av mine tilmålte minutter til å gi uttrykk for tanker som personlig har opptatt meg, sågar også til dels plaget meg i året som gikk. Det dreier seg om nasjonen Norge   først og fremst i tilknytning til den oppgave jeg er tildelt som landets konge.

1998 har for meg på mange måter vært det dronning Elizabeth har kalt et annus horribilis. Inntrykket som i noen grad er i ferd med å feste seg er at mitt valgspråk «Alt for Norge» like gjerne kan tolkes som et «Alt for Kongehuset»   at kongefamiliens personlige vilkår, bolig og fritid er det som har høyest prioritet for meg og min familie.

En slik oppfatning er for meg en tragisk feiltolkning av bakgrunnen for en pågående debatt om kongehuset, men den er først og fremst til skade for et land som har solid tradisjon for å hegne om sine symboler når vinden blåser som verst. Som monark i et stolt land tør jeg ikke være mindre stolt av min egen rolle enn at jeg lover å gjøre alt for å bidra til at dette landets viktigste symbolfunksjon opprettholder sin troverdighet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer