Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytter det ikke å kjefte på tenåringen? Nå avslører forskere hvorfor

Amerikanske forskere skannet barnas hjerner - mens moren kjeftet.

HØRER IKKE:  Forskningen slår fast det tenåringsforeldre lenge har visst. Illustrasjonsfoto: Foto: Coulorbox
HØRER IKKE: Forskningen slår fast det tenåringsforeldre lenge har visst. Illustrasjonsfoto: Foto: Coulorbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Har du lurt på hvorfor tenåringen ikke ser ut til å få med seg hva du sier, når du for n'te gang kjefter fordi rommet er et rot?

Nå kan forskere ved Universitetene i Berkeley, Harvard og Pittsburgh i USA ha funnet noe av svaret.

Faktisk ser det ut som du i hvert fall delvis har rett, hvis du synes kjeftingen går inn det ene øret og ut det andre.

Kritikk-skanning For å finne ut av hvorfor det er så vanskelig å få skikk på tenåringer, inviterte forskerne ved de prestisjetunge universitetene unge til å delta i et forsøk. Forskerne fikk ifølge Wired 32 barn og tenåringer, 22 av dem jenter, til å legge seg inn i en skanner mens de hørte moren kritisere dem. Gjennomsnittsalderen var 14 år.

De 30 sekunder lange klippene av de unges egen mor som kritiserte dem, hørtes omtrent slik ut, ifølge Wired:

«Jeg irriterer meg over at du blir lei deg av småting. Jeg kan si at du skal rydde skoene dine, og så blir du sur fordi du må plukke dem opp og faktisk gå opp med dem og legge dem på rommet ditt.»

Kritikk-effekten Det viste seg at mens moren klaget og kjeftet økte aktiviteten i de delene av hjernen som har med følelser å gjøre. Samtidig gikk aktiviteten ned i deler av hjernen som kontrollerer tenkning og fornuft, og som har å gjøre med evnen til å forstå ting fra andres perspektiv.

Satt på spissen tyder dette på at de unge nærmest «blokkerte ut» selve innholdet i kritikken, selv om det var stor aktivitet i hjernedeler som har med følelser å gjøre. 

Forskerne mener at en bedre forståelse av barns respons på foreldrenes kritikk kan gi innsikt i hvordan foreldrenes tilbakemeldinger kan endres for å bli nyttigere for de unge og deres oppførsel og utvikling.

Aktiverer følelsene - Det er spennende, dette her, sier professor og hjerneforsker Ole Andreas Andreassen ved Universitetet i Oslo når han leser sammendraget av forskningsresultatene fra de amerikanske universitetene.

- Det er et solid tidsskrift, så det virker som det er rimelig solid, sier Andreassen.

Han synes funnene stemmer bra med hans egne forskningsfunn, hvor han har studert følelsesregulering hos psykiatriske og andre pasienter.

- Poenget er at når man kjefter, aktiverer det følelsene, og ikke den fornuftige tenkningen, sier Andreassen.

 Han sier at man uansett må ta funnene med ei klype salt, og peker på at forskerne i sammendraget bruker uttrykket «suggest» - antyder - og at det altså ikke er snakk om beviser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media