Nytter ikke å flagge bort Kristins restskatt

-Arbeidsplasser blir rasert, hevder Rederiforbundet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norges Rederiforbund raser mot skattekravet fra regjeringen og kaller det en styrt avvikling av norsk skipsfart. Regjeringen derimot kaller det en vinn vinn-situasjon med penger til fellesskapet og næringsbetingelser som rederiene kan leve godt med.

Og de snakker om akkurat den samme saken.

Finansminister Kristin Halvorsen er uansett fast bestemt på at rederiskatten må betales.

- Det nytter ikke å flagge ut nå og samtidig slippe unna den opparbeidede skattegjelden. Da må alt betales direkte. De som forblir norskregistrerte, får 10 år på seg til å dele opp innbetalingene, slo finansministeren fast på en pressekonferanse i ettermiddag.

Regjeringen kom resten av statsbudsjettet i forkant for å stoppe ryktene om gavepakke til rederne.

Det var i 1996 de borgerlige partiene på Stortinget stemte ned Brundtland-regjeringens forslag til skatteskjerpelse av rederinæringen. En utsettelse skatteinnbetalinger for å demme opp for utflagging ble resultatet. Men nå er det tid for pay back.

Regjeringen for beregnet at rederiene skylder 21 milliarder kroner. To tredeler – 14 milliarder – skal betales i løpet av 10 år. Den siste tredelen – 7 milliarder – slipper rederiene å betale hvis de isteden bruke pengene på miljøtiltak..

Både finansministeren og næringsminister Dag Terje Andersen trodde på pressekonferansen i dag at rederiene ikke ville ha noe grunn til å flagge ut nå som de får samme skattebetingelser som andre europeiske skipsfartsnasjoner.

 FORNØYD MED REDERSKATT:  næringsminister Dag Terje Andersen og Kristin Halvorsen var fornøyd med rederskatten de la fram i dag: 14 milliarder kroner i statskassa og levelige vilkår for rederinæringen er en vinn vinn-situasjon, mener de. Foto: Håkon Eikesdal.
FORNØYD MED REDERSKATT: næringsminister Dag Terje Andersen og Kristin Halvorsen var fornøyd med rederskatten de la fram i dag: 14 milliarder kroner i statskassa og levelige vilkår for rederinæringen er en vinn vinn-situasjon, mener de. Foto: Håkon Eikesdal. Vis mer

- God betalingsevne

- Dette handler ikke om å gi milde gaver til rederiene. Dette er selskaper med god betalingsevne. Seks prosent av rederiene skylder 75 prosent av skatten, sa Halvorsen.

Rederiforbundet er på en annen planet enn finansministeren og næringsministeren når de kommer med reaksjoner på skattesaken.

I dag er Norge verdens 5. største skipsfartsnasjon. Om 10 år skal det bli enkelt å telle rederier her i landet, sier en meget morsk admin. Direktør i Norges Rederiforbund, Marianne Lie til TV2 Nyhetskanalen.

- Raserer arbeidsplasser

Hun mener regjeringen gir litt med den ene hånden og tar mye med den andre.

I en pressemelding betegner Rederiforbundet det som «nesten ikke til å tro» at Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil rasere arbeidsplasser i distriktskommunene langs kysten.

Etter forbundets beregninger er 100 000 mennesker sysselsatt her i landet av den maritime næringen.

Slik er ordningene fra 1996

Her kan du lese det offentlig oppnevnte Schrøder-utvalgets oppsummering av rederskatt-saken før endringene i 1996.

Her er regjeringens opplegg for rederskatten fra 1996 - vedtatt i statsråd i oktober samme år etter behandlingen i Stortinget.

RASERER NÆRINGEN: Men sjefen i Norges Rederiforbund kjøper ikke regjeringens budskap. Denne skatten vil rasere næringen, mener adm. direktør Marianne Lie.