Nyttig dialog

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Iranske myndigheter har vært i hardt vær den siste tida, både på grunn av at steining er en lovlig henrettelsesmåte og at over 70 barn i landet er dømt til døden. Denne uka har Stortingets utenrikskomité besøkt hovedstaden Teheran, der den blant annet møtte iranske parlamentarikere.

Komitéleder Olav Akselsen og hans stortingskolleger – minus FrP som boikottet turen - hadde tungt skyts meg seg i bagasjen til Iran. En liste med flere tusen underskrifter med krav om omgjøring av en dom om steining av et iransk spar som er dømt for utroskap, ble overrakt de iranske parlamentarikerne. Det samme ble en liste med ett hundre navn på iranere utenrikskomiteen er bekymret for. De iranske parlamentarikerne fortalte at et lovarbeid er i gang for å få slutt på både steining og dødsdommer mot barn.

Utenrikskomiteen skal ha ros for å ha tatt opp disse spørsmålene så kontant med sine iranske verter. Nå er det naivt å tro at dette besøket får det iranske presteskapet til å slutte med all slik styggedom, men en slik dialog er likevel viktig. En boikottlinje, som Fremskrittspartiet står for, vil bare føre til enda mer polarisering mellom Iran og vestlige land og en stigmatiserting, ikke bare av landets myndigheter, men av iranere flest. Som vi har sett av det USA-ledede hardkjøret mot Irans atomprogram, har det faktisk ført til at mange iranere som vanligvis er i opposisjon til sin kontroversielle president Mahmoud Ahmadinejad , faktisk har støttet regimet. Slik blir det når internasjonalt press går på den nasjonale stoltheten løs.

Iran står for mange menneskerettighetsbrudd, men det er grunn til å minne om at landet ikke er alene i

så henseende. Kina, Sudan og Pakistan står også på Amnesty Internasjonals liste over land der det foregår offentlig henretting av mindreårige. I Nigeria og

Afghanistan er steining lovlig, slik som i Iran. Det er også en kjent sak at myndighetene i flere land ser gjennom fingrene med at familie og klanmedlemmer tar seg til rette utenfor lovens rammer, blant annet

når det gjelder æresdrap.

Det er viktig å legge press på land som bryter menneskerettighetene, men man må ikke peke ut noen og la andre slippe unna av politiske grunner. For Vesten er det lettere å bruke storslegga mot herskerne Iran enn mot det vestlig-orienterte regimet til Hamid Kharzai i Afghanistan, selv om begge land står for mange menneskerettighetsbrudd. Dobbeltmoral er dårlig moral.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer