Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nyttig handel

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen sa i går at regjeringen likevel vurderer å sette ned matmomsen til høsten. Opplegget går ut på at de pengene staten taper på matmomsen, skal tas inn igjen ved å legge moms på varer og tjenester som i dag er fritatt for denne avgiften. Et slik forslag er garantert flertall på Stortinget. Sentrumsregjeringen hadde planene klare.
  • Hensikten med omleggingen er å ta knekken på grensehandelen. Alle undersøkelser viser at det først og fremst er kjøttvarer som drar oss til nabolandene. Sverige har halvert sin matmoms, og varene er automatisk 10- 12 prosent billigere enn hos oss. I år er det regnet ut at nordmenn bruker 10 milliarder kroner på grensehandelen. Det utgjør visstnok 10000 arbeidsplasser i handelsnæringen.
  • Det kan være mange gode grunner til å bremse denne handelen, selv om vi stadig bruker mindre del av lønna vår på mat også til norske priser. Et flertall av befolkningen bor så langt fra grensa at det ikke lønner seg å dra på svenskehandel. Det slår urimelig ut. Dessuten burde vi for helsas skyld spise mindre av all den feite maten vi drar med oss hjem.
  • Men fordelene ved grensehandelen er undervurdert. Norske pensjonister får et hyggelig avbrekk i hverdagen. Så får barn og svigerbarn bære over med alt flesket de får i gave, og som blir liggende i fryseren. Grensehandelen tjener i dag som overløpsrør i en trykkoker. Enn om ti ekstra milliarder skulle sprøytes inn i den opphetete norske økonomien? Hvor skal de 10000 nye butikkansatte komme fra? Handelsnæringen måtte i det minste skru opp lønningene for å konkurrere om arbeidskraften, og ta det igjen på prisene. Da ville vi være like langt kommet.
  • Men virkningene på en presset økonomi ville ramme oss enda sterkere. Ingen kan den leksa bedre enn finansminister Schjøtt-Pedersen. Det er grunn til å tro at landbruksministeren vil få høre den på neste regjeringskonferanse.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media