Nyttige idioter

Aldri har flere hatt tilgang til Internett i Norge enn nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HVER TREDJE nordmann er dataidiot og klarer verken å betale regninger på nettet eller kjøpe reiser på nettet, forteller administrerende direktør Bernt Nilsen i Datakortet AS til Aftenposten. Idiotmeldingen ble plukket opp av morgennyhetene på NRK og spredd videre til Norsk Telegrambyrå og andre nyhetsorganisasjoner i går. I så måte har direktør Nilsen bevist at han verken er idiot eller dataidiot. For Nilsen selger nemlig et slags førerkort, European Computer Driving Licence, for pc-brukere. Og dataidioter kan være nyttige idioter og ikke minst potensielle kunder.

DEN GLEDELIGE meldingen kom fra TNS Gallup AS allerede i forrige måned, og den forteller at 83 prosent av Norges befolkning har tilgang til nettet. Det betyr at over tre millioner nordmenn har muligheten til å bruke elektronisk kommunikasjon, og nå er det nesten like mange kvinner som menn som bruker nettet. Over halvparten av de over 60 år har tilgang til Internett - noe som er høyeste andel som noen gang er registrert.

I KOMMENTAREN fra Gallups InterTrack for januar i år kunne man vise til toppnotering med over to millioner mennesker i Norge som brukte nettet i løpet av en dag. Hvem som kjøpte seg en flybillett, betalte regninger, kikket på porno eller rett og slett gjorde jobben sin, sier ikke Gallup noe om. Men at 1,8 millioner yrkesaktive nordmenn er digitale analfabeter, slik direktør Nilsen påstår, synes å være drøy kost. Informerte kilder mener at det går i positiv retning, og at flere og flere lærer seg det man har behov for. Få vil i dag oppleve det som oppsiktsvekkende at en eldre dame med gåstol sender sms-meldinger fra fortauskanten, eller at man får et familiebilde i e-posten fra pappa på snart 86 år.

MESTRINGEN av elektronisk og digitalt verktøy er mest utfordrende for generasjonen som vokste opp før tv kom til Norge, men den digitale generasjonskløften er et utmerket utgangspunkt for kommunikasjon. Særlig hvis man lar barnebarna være læremestrer. Generasjonen som trodde barna skulle bli kompiser og at man skulle digge samme musikk, har også fått en ny sjanse. For barna er mestrene foran dataskjermen.

Noen kan selvsagt lære basiskunnskapene hos direktør Nilsen også.

SNART KOMMER mobiltelefonen med alt, og markedet for nye kurs for dataidioter ligger åpent. Denne telefonen har skikkelig kamera og bredbåndtilknytning og kan projisere tastatur på bordflaten og lage hologramskjerm i lufta. Tror jeg. Mobilen, som får plass i lomma, kan altså forstørre opp miniredskaper slik at man ikke må ha ørneblikk og minifingrer for å bruke dette.

Og ingen tør lenger omtale nyvinningene som nymotens tøv.

Utfordringene står i kø for oss nysgjerrige og nyttige idioter.