Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nyutdannede politifolk er handlingslammet

Konsekvenser av feil teoriundervisning, mener ansatt på Politihøgskolen. Studentene misliker to av fire fagområder.

 - MER PRAKTISK UNDERVISNING:  Det nyutdanende politikullet slakter fordelingen av teori- og praksisfag på Politihøgskolen. Her politistudenter i skytetrening på skolens treningsfelt på Kongsvinger. ARKIVFOTO: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX.
- MER PRAKTISK UNDERVISNING: Det nyutdanende politikullet slakter fordelingen av teori- og praksisfag på Politihøgskolen. Her politistudenter i skytetrening på skolens treningsfelt på Kongsvinger. ARKIVFOTO: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et stort flertall av sommerens nyutdannende polititjenestemenn og - kvinner er sterkt misfornøyde med halvparten av utdanningen på Politihøgskolen.

Åtte av ti nye politifolk er «lite» eller «middels fornøyd» med ett av de fire hovedområdene i utdanningen - Politi og samfunn.

Og 65 prosent av sommerens avgangsstudenter har svart det samme om et annet hovedområde - Forebyggende politiarbeid, skriver Universitas.

Der to andre hovedområdene - Etterforskning og Operative oppgaver - får gode skussmål i en evaluering blant siste avgangskull ved Politihøgskolen.

For mye privatjus og kriminologi - Enkelte av fagene er mindre relevante. Undervisningen kan ha vært mangelfull og lite yrkesrettet. Noen av fagene gir oss lite utbytte sett i lys av yrket vi skal utøve, sier Simen Bakke, som er tillitsvalgt for de nyuteksaminerte politistudentene.

Han mener det kan være vanskelig å forsvare at fag som privatrettslig jus og kriminologi får så mye plass - sammenlignet med yrkesrelaterte, politioperative fag.

En av Politiskolens egne ansatte, førsteamanuensis Linda Hoel ved skolens avdeling i Bodø, går krast ut med å beskrive konsekvensene av at teoriundervisningen ikke i stor nok grad tar utgangspunkt i politiets arbeidshverdag.

- Handlingslammet - Det finnes eksempler på erfarne politfolk som opplever av nyutdannede politibetjenter er helt handlingslammet når de skal forholde seg til en reell situasjon. Da nytter det ikke å være god på jus. Politibetjenten må vite hva hun eller han skal gjøre, sier Linda Hoel til Universitas.

Hun har snakket med erfarne politifolk som mener nyutdannede kolleger er for redde for å gjøre ting galt.

Hun har tatt doktorgrad i praktisk politiarbeid, og mener funnene i doktoravhandlingen kaster lys over utfordringene ved dagens politiutdanning.

- Actionsugne Avtroppende tillitsvalget Simen Bakke peker på at de akademiske faggruppene på Politihøgskolen står i overkant sterkt.

- Studenter blir stemplet som «actionsugne» når de tar opp med tunge akademikere at noen av fagene er mindre relevante, hevder Bakke.

Konsekvenser direkte Assisterende rektor Nina Skarpenes på Politihøgskolen bekrefter at evalueringen blant de nyutdannede politifolkene vil få konsekvenser allerede for politistudentene som begynner nå etter sommeren.

- Vi tar studentene på alvor, og noen endringer blir det allerede i år.

- Vi skal også sette i gang en større evaluering av rammeplanen for politiutdanningen. Da vil vi se på muligheten for grundigere endringer, sier nestsjefen på Politihøgskolen på Majorstua i Oslo, som i år har rekordmange 720 studenter på hvert trinn dette semesteret.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media