Nyvalg i Israel

Nasjonalforsamlingen i Israel - Knesset - vedtok i kveld at det skal holdes nyvalg. Det er et nederlag for statsminister Ehud Barak, men kan samtidig gi ham et pusterom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Ehud Barak ga to timer tidligere i kveld etter for press fra Knesset og kunngjorde selv at han godtok nyvalg på nasjonalforsamling og statsminister. Dette kan skaffe Barak pusterom til å få i stand en fredsavtale med palestinerne.

I en tale til Knesset sa Barak at han vil gå med på å utskrive nyvalg. Det blir trolig holdt i mai neste år.

- Jeg viker ikke tilbake for valg. Jeg har alltid vunnet valg. Hvis dere vil ha valg, så sier jeg: La det bli valg, sa Barak i talen som flere ganger ble avbrutt av at parlamentspresidenten måtte kreve ro i salen.

Det var en motvillig Barak som gikk til dette skrittet, men høyrepartiet Likud var alt i ferd med å sikre et flertall for nyvalg. Dette flertallet skal også inkludere ni folkevalgte fra arabiske partier.

Statsministeren tok sin beslutning mens nasjonalforsamlingen gjorde seg klar til å stemme over fem resolusjoner som alle krevde nyvalg. I løpet av dagen ble det klart at opposisjonen mot Barak stadig ble sterkere og at han ville tape flertallet i Knesset. I talen angrep statsministeren Likud-sjefen Ariel Sharon for å ha torpedert håpet om en bred samlingsregjering.

Samtidig var det Barak selv som bare timer før Knesset-talen forkastet forslag fra en mekler om en samarbeidsavtale med Likud. Den ville gitt Sharon betydlig innflytelse over fredsprosessen.

Likud-representant Silvan Shalom anklaget Barak for å sitte med hendene i fanget mens det palestinske opprøret har vokst de siste to månedene og mente statsministeren bare er opptatt av å klamre seg til makten.

Et pusterom

Et nyvalg betyr at Barak-regjeringen går av to år før femårsperioden er ute. Men det vil også gi ham tid og handlefrihet til å gjennomføre et siste forsøk på å få til en fredsavtale med palestinerne.

Statsministeren signaliserte i Knesset at han ser for seg en langsiktig overgangsordning med palestinerne, i stedet for en vidtrekkende og endelig avtale som kunne medføre en endelig fredsoverenskomst. Han ønsker direkte forhandlinger med motparten, ikke mekling styrt av andre land.

Barak sa videre at han regnet med å bli enige med opposisjonen om tidpunktet for nyvalget i løpet av et par dager. Ifølge Jerusalem Post har Likud, det ledende opposisjonspariet, signalisert at de ser for seg valg i april eller mai neste år.

Meningsmålinger viser at hvis det hadde vært valg på statsminister i Israel i dag ville både Sharon og Bibi Netanyahu, som slåss mot hverandre om makten over Likud, vunnet over Barak.

MOTSTANDERNE: Ariel Sharon (t.v) og Benjamin Netanyahu slåss om makten i Likud-partiet. Men begge vil de ta Barak.
OPTIMIST: En smilende Barak møtte Polens utenriksminister mens Knesset diskuterte regjeringens framtid i dag.