Nyvalg i Israel

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tzipi Livni, lederen for Israels største parti, Kadima, måtte i går gi opp sitt forsøk på å danne en regjeringskoalisjon. Dermed blir det nyvalg i Israel neste år, mest sannsynlig i februar. George W. Bush må innse at det siste snev av håp er ute når det gjelder en fredsløsning mellom israelerne og palestinerne i hans tid som president.

Livni fikk i oppdrag å danne ny regjering etter at Ehud Olmert måtte trekke seg som statsminister og leder for Kadima. Håpet var at den nåværende koalisjonen skulle fortsette, men det ultraortodokse Shas-partiet ville det annerledes. Partiet, som har fattige familier med mange barn som kjernevelgere, krevde en kraftig økning i barnetrygden for å støtte Livni. Det kravet ble trolig innfridd. Men krav nummer to, om at Livni skulle garantere at Jerusalems status ikke ville bli diskutert med palestinerne i fredsforhandlingene, skal de ikke ha fått gjennomslag for. Dermed var det takk og farvel.

Jerusalem vil igjen komme på dagsorden når israelske velgere skal si sitt på nyåret. Benjamin Netanyahu fra det konservative Likud-partiet har sagt han er kompromissløs i dette spørsmålet. Likud leder over Kadima og arbeiderpartiet på meningsmålingene. Mange tror at Shas spekulerer i at Likud går seirende ut av nyvalget.

President Bush har satset mye på å få til en fredsavtale mellom israelerne og palestinerne, men har som sine forgjengere måttet gi opp. Men i realiteten er USA det eneste landet som kan klare å få til en fredsløsning, og derfor blir det amerikanske presidentvalget i neste uke kanskje mer viktig enn det israelske nyvalget. Mange håper at Barack Obama – om han vinner valget – vil ha mot til å presse israelerne mer enn det George W. Bush og Bill Clinton gjorde. Om så skjer, spiller det ikke så stor rolle om den nye israelske statsministeren heter Tzipi Livni eller Benjamin Netanyahu.