HAR FÅTT NOK: Demonstrantene i Reykjavik har holdt det gående hele denne uka og i går utartet det til sammenstøt mellom politi og demonstranter. Foto: Ingolfur Juliusson/Scanpix
HAR FÅTT NOK: Demonstrantene i Reykjavik har holdt det gående hele denne uka og i går utartet det til sammenstøt mellom politi og demonstranter. Foto: Ingolfur Juliusson/ScanpixVis mer

Nyvalg på Island i år

Selvstendighetspartiet har innsett alvoret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det største islandske regjeringspartiet, Selvstendighetspartiet, varsler valg på Island i løpet av 2009.

- Selvstendighetspartiet innser at det vil bli valg dette året, sa partiets nestleder Thorgerdur Gunnarsdottir til Alltinget torsdag.

Meldingen kommer i kjølvannet av voldsomme demonstrasjoner mot regjeringen. Normalt skulle det først vært holdt valg i 2011. 

Tror Haarde må gå

Islendingene er rasende på sin egen regjering som ikke ser ut til å vite hvordan den skal håndtere den økonomiske krisen. Økonomiprofessor tror statsminister Geir Haarde snart vil måtte gå av.

— Hvis det er slik at koalisjonsregjeringen gjør noe, så er det ikke kommunisert til den islandske befolkningen, sier professor i økonomi Thorolfur Matthiasson til NTB.
Han tror ikke samarbeidet mellom det konservative Selvstendighetspartiet og sosialdemokratene vil holde særlig lenge.
— Det er veldig lite som tyder på at de vil kunne fortsette. Blant sosialdemokratene er det mange medlemmer som mener partiet bør trekke seg fra regjeringen, sier han.
Ingen har tatt ansvar
Den siste runden med demonstrasjoner startet tirsdag, og natt til torsdag ble to politimenn såret i sammenstøt i Reykjavik. At de ellers så sindige islendingene nå er illsinte på egne myndigheter, skyldes ifølge Matthiasson regjeringens tafatthet og en følelse av snuskeri og forskjellsbehandling.
— Ingen i regjeringen har tatt ansvar og gått av. Den har heller ikke skiftet ut kredittilsynet eller styret i sentralbanken. Nå frykter folk at IMF-lånet vil bli brukt til å dekke over feilene som er gjort. Og frykten er reell når skurken fortsatt sitter og styrer boet, sier Thorolfur Matthiasson.
(NTB)

TREKKER SEG IKKE: Statsminister Geir Haarde avviser at regjeringen må trekke seg etter den katastrofale håndteringen av finanskrisen på Island. Foto: Scanpix
TREKKER SEG IKKE: Statsminister Geir Haarde avviser at regjeringen må trekke seg etter den katastrofale håndteringen av finanskrisen på Island. Foto: Scanpix Vis mer