UTLYSER NYVALG: Statsminister Alexis Tsipras har utlyst nyvalg 20. september. Foto: Alexandros Michailidis / Demotix / Corbis / NTB Scanpix
UTLYSER NYVALG: Statsminister Alexis Tsipras har utlyst nyvalg 20. september. Foto: Alexandros Michailidis / Demotix / Corbis / NTB ScanpixVis mer

Nyvalg utlyst i Hellas

Det spekuleres på om statsminister Tsipras planlegger å gå av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det blir nyvalg i Hellas 20. september, ifølge TV-stasjonen Mega TV. En regjeringstalsmann bekrefter i kveld opplysningene, og sier at statsminister Alexis Tsipras akter å kunngjøre beslutningen i en direktesendt tale seinere i kveld, melder NTB.

Regjeringskilder sier statsministeren vil benytte anledningen til å kunngjøre sin avgang, ifølge Reuters på Twitter.

Spekulasjonene går for tida høyt om statsminister Alexis Tsipras planlegger å gå av. Meningsmålingene viser imidlertid at han ville blitt sittende, hadde det vært valg i dag.

Hellas er for tida sterkt preget av gjeldskrisen, og politiske kommentatorer har gått ut fra at Tsipras vil utlyse et tidlig valg for å stagge opprørstendenser sitt eget parti, sosialistiske Syriza. Samtidig ønsker han ved dette å skape støtte til gjeldsavtalen med EU og de strenge sparetiltakene landet har forpliktet seg til, skriver Reuters.

Venstrefløyen i Syriza har nektet å stemme ja i parlamentsavstemningen om hjelpepakka fra EU, og de siste dagene har regjeringen vært preget av heftig diskusjon på ministernivå. For å få flertall til pakka har Tsipras måttet få støtte fra opposisjonen.

Tsipras har bare sittet som statsminister i sju måneder, men perioden har vært svært turbulent, med håndteringen av gjeldskrisen, som nesten fikk Hellas til å tre ut av eurosonen. Bankene var stengt i tre uker mens regjeringen lå i harde forhandlinger med kreditorene.

Tidligere i dag tilbakebetalte Hellas et lån på 3,4 milliarder euro til Den europeiske sentralbanken. Dette utløste i sin tur utbetalingen av 13 milliarder euro fra krisefondet ESM (Den europeiske stabilitetsmekanismen), et trekk Tyskland og Nederland i går ga sin støtte til.

Dagbladet følger saken.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram