Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nyvalgt Oslo-ordfører varsler strengere aksjeregler etter Dagblad-avsløring

Marianne Borgen (SV) kopler inn Kommuneadvokaten for å lage strengere aksje-regler for bystyrerepresentantene.

TAR GREP: Marianne Borgen (SV) er Oslos nyvalgte ordfører. Nå starter hun en full gjennomgang av bystyrets økonomiregister, etter at Dagbladet avslørte hvordan politikerne ikke opplyser om aksjeposter slik de skal i henhold til regelverket. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAR GREP: Marianne Borgen (SV) er Oslos nyvalgte ordfører. Nå starter hun en full gjennomgang av bystyrets økonomiregister, etter at Dagbladet avslørte hvordan politikerne ikke opplyser om aksjeposter slik de skal i henhold til regelverket. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslos nye ordfører Marianne Borgen varsler aksje-oppvask i kommunen etter at Dagbladet avslørte politikernes million-hemmelighold i strid med regelverket.

- Vi må gå gjennom regelverket for økonomiske interesser blant bystyrepolitikere. Det er grunn til å både tydeliggjøre og stramme det inn. Dette tar vi på dypeste alvor, sier Marianne Borgen til Dagbladet.

Kamp mot korrupsjon Lørdag dokumenterte Dagbladet hvordan flere politikere har latt være å føre opp aksjeposter verdt mange millioner kroner i bystyrets økonomiregister, i strid med regelverket bystyret selv vedtok i 2007. Hensikten med registeret er at velgerne og offentligheten kan se hvilke potensielle interessekonflikter de folkevalgte i hovedstaden møter når de styrer byen med et årlig budsjett på 60 milliarder kroner.

- At politikerne bruker registeret er viktig. Dette handler om både åpenhet og kamp mot korrupsjon, sier Borgen.

Korrupsjon er ikke et ukjent problem i Oslo. Flere store saker har endt i retten det siste tiåret.

• Les også: 11 tiltak for å åpne Oslo kommune for offentligheten 

- Åpne kort er viktig James Stove Lorentzen (H), inntil nylig leder av finanskomitéen i Oslo bystyre, er blant dem som har brutt regelverket. På direkte spørsmål om han synes det var problematisk svarte han «Nei, jeg har ikke noe dårlig samvittighet for det.»

Marianne Borgen er nå øverste leder for bystyret i Oslo.

- Jeg vil ikke uttale meg om enkeltrepresentanters samvittighet. At politikere spiller med åpne kort er viktig for tilliten. Tillit fra folket fordrer tillit tilbake, sier Borgen.

Kopler inn kommuneadvokaten Bystyrerepresentant Andreas Halse (Ap) har foreslått at Oslo kommune følger Stortingets retningslinjer for opplysninger om aksjer. De er vesentlig strammere enn Oslo bystyre sine.

- Det er for tidlig å si om det er løsningen. I gjennomgangen av regelverket vil jeg kople inn kommuneadvokaten for å få vurderinger, sier Borgen.

Les alle Dagbladets avsløringer om aksjonærregisteret

- Liten respekt Jusprofessor ved Universitet i Bergen, Jan Fridthjof Bernt, er ikke imponert over politikere som holder aksjer skjult for velgerne og offentligheten i strid med regelverket de skal følge.

- Dette viser en liten respekt for velgernes rett til skikkelig informasjon om hvilke særinteresser deres folkevalgte har, sier Bernt til Dagbladet.

Strammer inn Bystyrets regelverk som regulerer hva politikerne skal opplyse om aksjeeierskap er på noen områder svakere enn det stortingsrepresentanter må følge. De folkevalgte i nasjonalforsamlingen må opplyse om alle aksjeposter av en verdi på over 90 500 kroner, uansett størrelse. I Oslo kan politikerne la være å registrere aksjeposter under 1 prosent. I store børsnoterte selskap er en post på 1 prosnt verdt titalls millioner kroner.

Borgen varsler også at 1 prosent-grensa for aksjeregistrering skal vurderes i gjennomgangen hun igangsetter.

I Oslo bystyre kan politikerne i utgangspunktet velge selv om de vil opplyse om aksjer, næringseiendom, styreverv og kompensasjoner. Men Har de først opplyst om én ting, må alt registreres.

Etter at Dagbladet avslørte at stortingspolitikerne har lobby-møter om politikkutvikling og investeringer med selskapene der de selv eier aksjer kom det forslag om innstramninger av reglene fra SVs stortingsgruppe.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!