Nyvalgt Sharon sverger hevn

Ariel Sharon vant som ventet lederstriden i høyrepartiet Likud, og kan dermed se fram til en ny periode som israelsk statsminister. Sharon sverger hevn etter gårsdagens terroraksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knapt halvparten av Likuds medlemmer stemte under valget på ny partileder, der Sharon sikret seg i underkant av 56 prosent av stemmene. Utfordreren Benjamin Netanyahu fikk 40 prosent og innrømmet tidlig på natten nederlaget.

- Jeg er en demokrat og godtar velgernes beslutning. Nå må vi arbeide sammen for å vinne valget i januar, sa Netanyahu i en tale i Tel Aviv.

Sharon benyttet sin seierstale til å sverge hevn etter torsdagens terroraksjoner i Kenya og Nord-Israel, som kostet 21 mennesker livet, ni av dem israelere.

- Vi vil lete til vi finner dem som spilte blodet til våre landsmenn. Ingen vil komme fra det uskadd. Vi er et sterkt folk, og vi skal bekjempe terroren, lovet Sharon.

Løftet lød som et ekko fra 1972, da daværende statsminister Golda Meir ga etterretningsorganisasjonen Mossad frie hender til å finne de ansvarlige bak gisselaksjonen under München-olympiaden. Jakten kostet 12 palestinske aktivister og ledere livet, og ble først avblåst etter likvidasjonen av en uskyldig marokkansk kelner på Lillehammer i 1973.

Selv om en ukjent gruppe som kaller seg «Palestinas hær» påtok seg ansvaret for bombeattentatet mot det israelskeide Paradise Hotel i Mombasa og forsøket på å skyte ned et israelsk charterfly med raketter samme sted, går mistankene i retning av Osama bin Laden.

- Etterretningseksperter i Israel, USA, Vest-Europa og Kenya er enige om at denne gruppen er en frontorganisasjon for Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk, konstaterer Yossi Melman, som selv regnes som ekspert på området. Andre er enige.

- Dette var med sikkerhet al-Qaida. Ingen andre grupper har vilje og evne til å gjennomføre et angrep av slikt omfang, slår terroreksperten Rohan Gunaratna ved Saint Andrews-universitetet i Skottland fast.

Redaktøren i det anerkjente britiske tidsskriftet Jane's Intelligence Digest, Alex Standish, sier det er stor sannsynlighet for at al-Qaida-tilhengere, med eller uten direkte kontakt med al-Qaidas sentrale ledere, sto bak.

(NTB)

RIVALER: Statsminister Ariel Sharon (venstre) slo utenriksminister Benjamin Netanyahu i lederstriden i Likud.