JULESTRESS FÅR SKYLDA  : 22. desember topper ulykkesstatistikken for kjøretøy. Forsikringsselskapene mener julestresset og vanskelige kjøreforhold er årsaken. Foto: Birte Ulveseth / Varden / SCANPIX
JULESTRESS FÅR SKYLDA : 22. desember topper ulykkesstatistikken for kjøretøy. Forsikringsselskapene mener julestresset og vanskelige kjøreforhold er årsaken. Foto: Birte Ulveseth / Varden / SCANPIXVis mer

O, bulk med din glede

I dag bør du kjøre forsiktig. 22. desember er årets bulkedag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 22. desember er statistisk sett den farligste dagen å kjøre bil på i Norge. Påkjørsler av parkerte biler, påkjørsler bakfra og ryggeuhell er årsaken til ulykkesboomen.

Tall fra 2006 til 2010 viser at det kollideres 76 prosent mer i dag, sammenlignet med de andre dagene i året. Det smeller oftest i tidsrommet mellom tolv og fem på dagen.

Har du vært uheldig på glattisen eller i parkeringshuset i dag? Send oss en MMS på 2400.

- Dersom folk har andre alternativer vil jeg råde dem til å la bilen stå i dag, sier Jon Berge, informasjonssjef i IF skadeforsikring.

- Den siste konfektesken du har glemt å kjøpe til onkel kan fort koste 10 000 kroner. Det er en dyr konfekteske, legger han til.

Julestresset får skylda Det er tett befolkede områder og spesielt trange parkeringshus forsikringsselskapene anbefaler at du holder deg unna i dag.

Vanskelige kjøreforhold, mye trafikk og julestress gjør at det fort går galt.

Brorparten av ulykkene skjer i landets byer.

- Stress ned De siste dagene før jul ligger generelt sett svært høyt på statistikken for uhell med kjøretøy. I fjor var faktisk 23. desember den verste dagen, men oftest er det 22. desember som topper. I romjula derimot synker tallene kraftig igjen. 1. juledag er ofte dagen med minst uhell.

Forsikringsselskapene maner folk til å holde hodet kaldt i handleinnspurten.

- Stress ned og tilpass farten til juletrafikken. Vær også oppmerksom på fotgjengere, for vi er nå inne i den mørkeste perioden i året. Spesielt voksne bør bli bedre til å bruke refleks, sier Anne Stine Mollestad, skadedirektør i DNB Skadeforsikring.

Fem råd før du kjører
Dersom du likevel skulle driste deg til å ta en kjøretur i dag, har forsikringsselskapene noen kjappe råd før du drar ut:

• Skrap bilvinduene helt fri for is før oppstart.

• Sørg for å ha rene vinduer og lykter, slik at du blir sett.

• Husk at vanlige trafikkregler også gjelder på parkeringsplasser.

• Vær hensynsfull og kjør defensivt.

• Stable pakkene fornuftig slik at du ikke mister sikten bakover.