O jul med ny lyd

Dagens unge lyttere aner jo ikke hva mellombølgen eller langbølgen er. Nå nærmer vi oss endetida også for FM-bølgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅRETS ER DEN første DAB-jul, altså med Digital Audio Broadkasting. Den har vært underveis i mange år og det er levert vanvittig mange spådommer om vår digitale radioframtid. Det er lovet spesielle sendinger for de særeste interesser og minste publikum. Klart at keivhendte frimerkesamlere vil få sin egen kanal. Det har bare ikke tatt av. DAB-radioer var dyre og stygge. Nå er de billigere og stygge, og selger som varmt hvetebrød. Før julesalget skjøt ordentlig fart var det solgt 25 tusen i år.

DET BETYR at noen lyttere omsider utstyrer og posisjonerer seg. Timingen til Digitalradiorådet som i går leverte sine råd til radiominister Trond Giske, er bra. Neste år skal det være 80 prosent DAB-dekning i landet. Når du titter nærmere på kartet, ser du likevel at store områder vil være uten dekning. Det lønner seg fortsatt å sjekke før du kjøper.NRK.no er hemningsløs i sine anbefalinger. Der er DAB selve radio-framtida. Men svenskene har for eksempel bestemt seg for at det holder bra med FM. Der blir det ingen digital radio-utbygning. Og så er det spørsmålet om selve teknologien. I NRK begynte man å tro på DAB allerede mens Tor Fuglevik var radiosjef. Noen mener teknologien allerede er foreldet. I går snek det seg inn noen motforestillinger om en fransk variant med en ny forkortelse å holde greie på. Jeg avstår fra å nevne den her.

DIGITALRADIORÅDET foreslår å skru av FM-nettet i 2014. Men få ikke panikk for det. Har du et anlegg som du har investert dyrt i, gjelder nyinvesteringen bare en radiodel som du kopler på anlegget. Den finnes allerede nå til under tusenlappen. Men det kan jo bli stille i den 20 år gamle Phillipsen du har på hytta.

VÅRE YNGRE lyttere vet ikke hva radiomonopolet er, skriver radiosjef i NRK, Øyvind Vasaasen her i avisa. Han kunne ha skrevet at de heller ikke vet hva mellombølgen var, eller langbølgen, sjømannssendingen over kortbølgen eller melding om fisket. Det var den gang det var en felles kunnskap i det norske samfunnet hvor mange hektoliter mussa det var fisket på stampen på Haltenbanken siste døgn. Kanalen var en og den var NRK.Revolusjonen het FM. Med den kom anstendig radiolyd og etter hvert stereo, og for drøye tjue år siden oppløste Kåre Willochs regjering monopolet ved å slippe til lokalradioer. Resten er historie.

NÅ HAR VI P4, Radio1, Kanal24 og noen få lokalradioer i tillegg til den digre NRK-pakka som institusjonen lover skal vokse og yngle i digitaluniverset.Øyvind Vasaasen som er det minst uhildete man kan tenke seg i denne sammenhengen, har likevel et godt poeng når han trekker fram at radio er gratis. NRK-lisensen er knyttet til TV. Har du først kjøpt radio, kan du lytte så mye øra tåler uten å betale noe som helst til noen. Det kan du ikke med Internett, nettbasert podkasting, mobiltelefon eller noen annen plattform. Så det blir kanskje en DAB-radio, men ikke før til neste jul. Tidligst.