STENGES GRADVIS: Barack Obama ønsker å stenge hele Guantanamo. Foto: REUTERS / Mandel Ngan / NTB scanpix
STENGES GRADVIS: Barack Obama ønsker å stenge hele Guantanamo. Foto: REUTERS / Mandel Ngan / NTB scanpixVis mer

Obaidullah (36) løslates etter 14 år på Guantanamo. Han ble aldri stilt for retten

- Skulle vært løslatt for lenge siden, sier forsvareren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På det meste var det nesten 700 fanger i den amerikanske fangeleiren Guantanamo. Nå er det 80 igjen. 28 av dem er planlagt løslatt.

Den siste på lista over de som skal løslates er afghanske Obaidullah (36). Det ble klart fredag, etter en avgjørelse fra militærpanelet som vurderer om det er trygt å løslate enkeltfanger fra fangeleiren, melder blant annet nyhetsbyrået AP. 36-åringen har aldri blitt stilt for retten.

- Han skulle ha vært løslatt for mange år siden, sier forsvareren hans, Derek Poteet, ifølge avisa Miami Herald.

Aldri møtt datteren Obaidullah ble pågrepet av amerikanske styrker i juli 2002, etter at det ble funnet 20 inaktive miner på et jorde nær hjemmet hans. I tillegg ble det funnet en instruksjonsbok til minene. Amerikanske myndigheter mente han kunne knyttes til al-Qaida, og siktet ham for å støtte en terrororganisasjon. Mannen selv har hele tiden hevdet at minene stammet fra sovjettida, at de ikke fungerte og at han og familien hadde gravd dem ned for å bli kvitt dem, skriver Miami Herald.

Siktelsen ble frafalt i 2011. Likevel tok det altså fem år før avgjørelsen om løslatelsen kom. Militærpanelet konkluderer nå med at det ikke er noe som tyder på at mannen anser USA som sin fiende, og at verken han eller familien hans har bånd til ekstremister utenfor Guantanmo.

Ifølge Amnesty ble Obaidullahs datter født to dager etter at han ble pågrepet. Han har aldri møtt henne. Etter pågripelsen var 36-åringen flere måneder i det den gang hemmelige fengselet på Bagram-basen i Afghanistan, hvor han ifølge organisasjonen ble utsatt for torturliknende behandling.

Sterk kritikk Guantanamo ble opprettet i 2002 for å internere personer som ble tatt til fange i under «krigen mot terror» etter terrorangrepene 11. september 2001. Fra åpningen har leiren blitt kritisert av flere menneskerettighetsorganisasjoner, fordi fangene har sittet i varetekt uten at de har vært stilt for retten. I 2014 kritiserte FNs torturkomité USA for å ha gjort for lite for å etterforske anklager om tortur fra terrormistenkte personer.

Å stenge leiren var et av de første løftene Barack Obama ga da han ble president. Etter at han ble innsatt i januar 2009, skrev han under en såkalt «executive order», om at fengselet skulle stenges innen ett år. Og selv om det nå stadig slippes løs flere, og fanger er blitt sendt til andre land, er fengselet er fortsatt åpent. Obama begynner å få dårlig tid.

Enkelte av fangene må belage seg på fortsatt fangenskap. I februar ble det kjent at amerikanske myndigheter har funnet fram til 13 anlegg i USA som kan huse Guantanamo-fanger når den fangeleiren blir nedlagt.

Flere av dem regnes som for farlige til å løslates, og flere av de løslatte fangene har senere sluttet seg til terrorgrupper som IS. Tidligere i år ble det rapportert at 7 av de 144 fangene som Obama til da hadde løslatt hadde sluttet seg til militante grupper. Ytterligere 12 eksfanger fra Obama-perioden har blitt mistenkt for det samme, ifølge NTB. Amerikanernes statistikk viser også at 111 av de 532 fangene som ble løslatt under George W. Bushs presidentperiode sluttet seg til militante grupper, mens 74 mistenkes for å ha begynt å krige igjen, skriver NTB.

SKAL LØSLATES: Obaidullah. Foto: Amnesty
SKAL LØSLATES: Obaidullah. Foto: Amnesty Vis mer