- Gå av!  Barack Obama er klar i talen: Bashar al-Assad må gå av. Nå. Foto: EPA/RON SACHS / POOL
- Gå av! Barack Obama er klar i talen: Bashar al-Assad må gå av. Nå. Foto: EPA/RON SACHS / POOLVis mer

Obama: - Assad må gå av nå

Men Russland ber om at FN-avstemninga utsettes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FNs sikkerhetsråd skal etter planen stemme over en resolusjon som krever at Bashar al-Assad går av i dag, men Russland ber nå om at avstemninga utsettes, melder Reuters.

Etter at det ble kjent at flere hundre personer kan være drept i det siste døgnets massive granatangrep mot byen Homs, har det allerede kraftige presset mot regimet til Bashar al-Assad økt.

Angrepet beskrives som det blodigste siden opprøret i landet startet for ti måneder siden. Frankrike sier Syrias regime tar «barbariet ett skritt videre» med massakren, melder nyhetsbyrået AFP.

Syriske myndigheter har hevdet at det ikke var de som sto bak angrepet. Det fester USAs president liten lit til.

 Begravelse:  Rasende og sørgende syrere deltar i begravelser i dag etter de kraftige granatangrepene mot byen Homs. Minst 200 skal ha blitt drept i angrepet på byen, den blodigste dagen siden opprøret begynte. Foto: REUTERS/Handout
Begravelse: Rasende og sørgende syrere deltar i begravelser i dag etter de kraftige granatangrepene mot byen Homs. Minst 200 skal ha blitt drept i angrepet på byen, den blodigste dagen siden opprøret begynte. Foto: REUTERS/Handout Vis mer

- I går myrdet de syriske myndighetene flere hundre landsmenn, inkludert kvinner og barn, sier Barack Obama i en uttalelse.

- Gå av Den amerikanske presidenten legger til følgende om Bashar al-Assad:

- Han må tre til side og tillate en demokratisk overgang umiddelbart.

Land som USA, Frankrike og Storbritannia har jobbet hardt for å få gjennomslag for en FN-resolusjon som krever at Assad går av, men Russland har strittet imot. Bjørnen fra Øst ønsker ikke at verdenssamfunnet skal gripe inn aktivt, men kan bli presset til å gå med på resolusjonen som må vedtas av FNs sikkerhetsråd.

Russland har vetorett, men valgte for eksempel ikke å stemme da resolusjonen om Libya ble vedtatt i forkant av millitæroperasjonene mot Kadhafi-regimet.

Stemmer i dag Sikkerhetsrådet skal i løpet av dagen stemme over en slik resolusjon, og Barack Obama kom med tunge formaninger i forkant av møtet.

 Bryr seg ikke:  Disse demonstrantene utenfor den syriske ambassaden i London sier det mange syrere føler: Verdenssamfunnet bryr seg ikke. Foto: AFP PHOTO / LEON NEAL
Bryr seg ikke: Disse demonstrantene utenfor den syriske ambassaden i London sier det mange syrere føler: Verdenssamfunnet bryr seg ikke. Foto: AFP PHOTO / LEON NEAL Vis mer

- Sikkerhetsrådet har nå muligheten til å stå opp mot Assad-regimes meningsløse brutalitet og til å vise at det er en forkjemper for de universelle rettighetene som er nedskrevet i FN-charteret, sier Obama.

- Det internasjonale samfunnet må jobbe for å beskytte det syriske folket fra denne avskyelige brutaliteten. Vi må jobbe med det syriske folk for å bygge en lys framtid for Syria, sier han.

Den amerikanske presidenten avslutter uttalelsen med å rette seg direkte til det syriske folket.

- Det lidende folket i Syria må vite dette: Vi står sammen med dere og Assads regime må avsluttes.

- Borgerkrig Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener situasjonen i Syria likner på en borgerkrig, og håper FNs sikkerhetsråd snart gir sin støtte til en arabiske fredsplan, melder NTB. — Regjeringen ser svært alvorlig på utviklingen i Syria. Situasjonen er både farlig og uakseptabel, og minner i økende grad om borgerkrig. De siste ubekreftede rapportene om nye overgrep i Homs understreker dette, sier utenriksminister Støre (Ap). Støre sier Norge støtter Den arabiske ligas fredsplan for Syria. — Denne planen fremstår som det mest realistiske bidrag til å finne en politisk løsning på konflikten, sier utenriksministeren.

 Venner:  Bashar al-Assad har et godt forhold til Russland og Vladimir Putin, men det blir stadig vanskeligere for Russland å verne over despotregimet. Foto: (AP photo/RIA Novosti, Mikhail Klimentyev)
Venner: Bashar al-Assad har et godt forhold til Russland og Vladimir Putin, men det blir stadig vanskeligere for Russland å verne over despotregimet. Foto: (AP photo/RIA Novosti, Mikhail Klimentyev) Vis mer