KONTROVERSIELT: Obamas sammenligning mellom oljekatastrofen i Mexicogulfen og terrorangrepet 11. september 2001 vekker reaksjoner i USA. Foto: AP/AFP
KONTROVERSIELT: Obamas sammenligning mellom oljekatastrofen i Mexicogulfen og terrorangrepet 11. september 2001 vekker reaksjoner i USA. Foto: AP/AFPVis mer

Obama: - Dette er miljøets 9/11

- Han er helt på jordet, sier New York-brannmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): - På samme måte som 9/11 forandret sikkerhetspolitikken vår og avslørte sårbarheten vår, vil oljekatastrofen forandre hvordan vi tenker rundt miljø og energi i mange år framover, sier Barack Obama til den amerikanske nettsida Politico.com.

Uttalelsen falt i forbindelse med Obamas arbeid for en ny energilovgivning i USA.

- Ingen realitetssans Obamas sammenligning blir imidlertid ikke tatt godt imot blant de pårørende etter terrorangrepet på New York i 2001.

- Han er helt på jordet, sier tidligere sjef i brannvesenet i New Yorks, Jim Riches, til The Guardian.

- Dette var et terrorangrep, ikke noe som skjer fordi folk prøver å tjene penger.

Jack Lynch mistet sønnen sin, Michael, i terrorangrepet på tvillingtårnene i New York. Michael var brannmann og døde i forbindelse med redningsarbeidet.

- Å sammenligne en miljøulykke, hvis det er hva du kaller det, med et planlagt terrorangrep er latterlig. Politikere har ingen realitetssans, sier Jack Lynch.

- Valget viktig Obama forbereder nå valgkampen foran høstens kongressvalg. Det er ventet at demokratene vil miste en del mandater, noe som kan gjøre arbeidsforholdene vanskeligere for Obama i andre del av hans første presidentperiode.

- Valget vil åpenbart påvirke min evne til å få ting gjort på vegne av det amerikanske folk. Hvis ikke kongressen samarbeider, kan det bli vanskelig, sier Obama.

I det større intervjuet med politico.com snakker Obama mye om hans forslag til ny energilovgivning.

- Vi må modig gå videre i en retning der vi har en framtidsrettet og visjonær energipolitikk - noe vi har manglet veldig lenge. Dette er en av de største lederskapsutfordringene for meg. Og den viktigste lærdommen av katastrofen vi nå opplever, sier Obama.

- Enorme miljøkostnader Presidenten tør ikke å spå om USA kan gå fra en oljebasert økonomi til en økonomi basert på fornybar energi i hans levetid.

- Nå er tidspunktet å starte en overgang og investere i nye måter å drive energibransjen. I dag vet jeg ikke hvilke fornybare energiformer som vil drive prisene nedover og gjøre overgangen lettere.

- Det vi vet er at tilgangen på fossil brensen vil bli mindre. Miljøkostnadene våre barn, barnebarn og oldebarn får på grunn av vår bruk av fossil brensel kommer til å bli enorme.