Obama: - Ingen garanti for suksess i Afghanistan

Mener det er risikabelt å trekke seg ut som de nå gjør, men at det nå er på tide etter ti år.

INGEN GARANTI: President Barack Obama tør ikke garantere at Afghanistan vil klare seg når NATO-styrkene hentes ut de neste to årene. Foto: SHAWN THEW / EPA / NTB SCANPIX
INGEN GARANTI: President Barack Obama tør ikke garantere at Afghanistan vil klare seg når NATO-styrkene hentes ut de neste to årene. Foto: SHAWN THEW / EPA / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama tør ikke garantere at Afghanistan vil klare seg når NATO-styrkene hentes ut de neste to årene.

- Det er risikabelt å trekke seg ut som vi nå gjør. Men etter ti år med nærvær i Afghanistan er det på tide, og landet kommer aldri til å klare seg selv om de aldri får sjansen, sa Obama på en pressekonferanse natt til tirsdag.

NATO-toppmøtet i Chicago har i hovedsak dreid seg om den tilbaketrekningen fra Afghanistan, som rykker stadig nærmere. Mange er bekymret for om landet vil klare seg uten det massive nærværet av den NATO-ledede ISAF-styrken.

- Det er ingen garanti for at ting vil gå bra, men jeg tror og håper at Afghanistan vil utvikle seg i riktig retning, sa Obama.

Pakistan i diplomatisk skvis USAs forhold til Pakistan har kastet lange skygger over toppmøtet; de to landene har ikke klart å bli enige om å gjenåpne grenseovergangene til Afghanistan, selv etter møter på nest høyeste nivå mellom Hillary Clinton og den pakistanske presidenten.

- Pakistan må være en del av løsningen på konfliktene i regionen. Jeg hadde ikke forventet en løsning under dette møtet, men vi er i dialog og jeg håper at vi kommer til enighet om ikke lenge, sa Obama på spørsmål fra pressen.

Pakistan stengte grensene i november, etter at et feilslått NATO-angrep drepte over tjue pakistanske soldater.

Bekymret for Jemen USAs president uttrykte også bekymring for utviklingen i Jemen under nattens møte med pressen.

Mandag ble nesten 100 regjeringssoldater i Jemen drept i et selvmordsangrep al-Qaida har påtatt seg ansvaret for.

Samtidig har landet fått et stadig større nærvær av militante islamister som slutter opp om terrornettverket.

- Utviklingen i landet er bekymringsfull og vi må gjøre det vi kan for å stanse eller bremse den, sa Obama.

- Jemen tiltrekker seg for tiden uønskede elementer og USA vil fortsette samarbeidet med landets regjering for å bekjempe denne utviklingen, slo han fast.

(NTB)