INGEN GARANTI: President Barack Obama tør ikke garantere at Afghanistan vil klare seg når NATO-styrkene hentes ut de neste to årene. Foto: SHAWN THEW / EPA / NTB SCANPIX
INGEN GARANTI: President Barack Obama tør ikke garantere at Afghanistan vil klare seg når NATO-styrkene hentes ut de neste to årene. Foto: SHAWN THEW / EPA / NTB SCANPIXVis mer

Obama: - Ingen garanti for suksess i Afghanistan

Mener det er risikabelt å trekke seg ut som de nå gjør, men at det nå er på tide etter ti år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama tør ikke garantere at Afghanistan vil klare seg når NATO-styrkene hentes ut de neste to årene.

- Det er risikabelt å trekke seg ut som vi nå gjør. Men etter ti år med nærvær i Afghanistan er det på tide, og landet kommer aldri til å klare seg selv om de aldri får sjansen, sa Obama på en pressekonferanse natt til tirsdag.

NATO-toppmøtet i Chicago har i hovedsak dreid seg om den tilbaketrekningen fra Afghanistan, som rykker stadig nærmere. Mange er bekymret for om landet vil klare seg uten det massive nærværet av den NATO-ledede ISAF-styrken.

- Det er ingen garanti for at ting vil gå bra, men jeg tror og håper at Afghanistan vil utvikle seg i riktig retning, sa Obama.

Pakistan i diplomatisk skvis USAs forhold til Pakistan har kastet lange skygger over toppmøtet; de to landene har ikke klart å bli enige om å gjenåpne grenseovergangene til Afghanistan, selv etter møter på nest høyeste nivå mellom Hillary Clinton og den pakistanske presidenten.

- Pakistan må være en del av løsningen på konfliktene i regionen. Jeg hadde ikke forventet en løsning under dette møtet, men vi er i dialog og jeg håper at vi kommer til enighet om ikke lenge, sa Obama på spørsmål fra pressen.

Pakistan stengte grensene i november, etter at et feilslått NATO-angrep drepte over tjue pakistanske soldater.

Bekymret for Jemen USAs president uttrykte også bekymring for utviklingen i Jemen under nattens møte med pressen.

Mandag ble nesten 100 regjeringssoldater i Jemen drept i et selvmordsangrep al-Qaida har påtatt seg ansvaret for.

Samtidig har landet fått et stadig større nærvær av militante islamister som slutter opp om terrornettverket.

- Utviklingen i landet er bekymringsfull og vi må gjøre det vi kan for å stanse eller bremse den, sa Obama.

- Jemen tiltrekker seg for tiden uønskede elementer og USA vil fortsette samarbeidet med landets regjering for å bekjempe denne utviklingen, slo han fast.

(NTB)