Obama: - Ingen konkrete planer om Syria-angrep

- Vi har ikke lagt opp noen strategi ennå.

 AVVISER:  Obama avviste at en avgjørelse om å utvide luftangrepene i Nord-Irak til andre områder er nært forestående. Foto: EPA.
AVVISER: Obama avviste at en avgjørelse om å utvide luftangrepene i Nord-Irak til andre områder er nært forestående. Foto: EPA.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama sier han foreløpig ikke har lagt noen konkrete planer for angrep mot IS-opprørere i Syria. - Vi har ikke lagt opp noen strategi ennå, sa Obama under en pressekonferanse torsdag.

Han fortalte at de fremdeles jobber med å utvikle en plan for hvordan situasjonen i Syria skal håndteres. Og at den inneholder en rekke mulige militære tiltak. Obama avviste at en avgjørelse om å utvide luftangrepene i Nord-Irak til andre områder er nært forestående.

Samle støtte Presidenten påpekte videre at USA ikke er tvunget til å velge mellom Syrias president Bashar al-Assad og de ytterliggående opprørerne i Den islamske staten (IS), også kjent som ISIL, som kjemper mot Assad-regimet.

Obama har besluttet å sende utenriksminister John Kerry til Midtøsten for å forsøke å samle støtte i regionen til en felles innsats mot IS-opprørerne som herjer i Syria og Irak.

- Jeg er oppmuntret av at land i regionen som ikke alltid er enige om andre ting, i stadig større grad erkjenner at ISIL er en trussel mot dem alle. Og jeg har bedt Kerry reise til regionen for å fortsette å bygge den koalisjonen som trengs for å møte denne trusselen.

Spekulasjoner Obamas ferske beslutning om å starte overvåkningsflyvninger i luftrommet over Syria førte til spekulasjoner om at USA var i ferd med å utvide luftangrepene i Nord-Irak til mål også i Syria.

Samtidig er Det hvite hus blitt møtt med kritikk fra enkelte folkevalgte i Kongressen, som mener de ikke er blitt konsultert tilstrekkelig.

Presidenten har vært svært motvillig til å bli involvert i borgerkrigen i Syria. Obama gikk i fjor bort fra planer om å bombe Assad-regimet, etter først å ha sagt at bruk av kjemiske våpen ville medføre et amerikansk angrep.

IS-strategien det nå jobbes med vil inkludere både militære tiltak, støtte til moderate sunnimuslimske opprørere i Syria og støtte til en samlingsregjering i Irak med både sjiamuslimer og sunnimuslimer.

- Min prioritet nå er å sikre at områdene IS har erobret i Irak blir gjenvunnet og at landet får muligheten til å styre seg selv effektivt, sier sa Obama torsdag