Obama: - Jeg har ikke tatt en endelig beslutning

USAs president sier han vurderer en «begrenset handling» i Syria.

«SITUATION ROOM»: Obama diskuterte i kveld situasjonen i Syria med blant andre visepresident Joe Biden, utenriksminister John Kerry og en rekke militære sjefer. Foto: PETE SOUZA / DET HVITE HUS
«SITUATION ROOM»: Obama diskuterte i kveld situasjonen i Syria med blant andre visepresident Joe Biden, utenriksminister John Kerry og en rekke militære sjefer. Foto: PETE SOUZA / DET HVITE HUSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Like etter at utenriksminister John Kerry hadde hamret løs på Syrias president som en «morder» som «gasser sitt eget folk», ga Barack Obama i kveld noen korte kommentarer om situasjonen.

I likhet med Kerry slo Obama fast at «det syriske regimet gjennomførte et kjemisk angrep der over tusen mennesker døde, blant dem hundrevis av barn».

- Vi vurderer begrenset handling som gjør at syrere og folk verden over vil forstå at vi oppretholder normen mot bruk av denne typen våpen, sier Obama.

Han hevder han ikke har tatt endelig stilling til hva som nå skal skje, men legger ikke skjul på at et militært angrep kan være på trappene.

- Jeg har ikke tatt en endelig beslutning om hvilke handlinger vi skal utføre. Jeg snakker med mine militære ledere om et bredt spekter av alternativer, sier presidenten.

Han understreker at USA ikke står overfor noe angrep som kan ligne på  Afghanistan- eller Irak-krigføring.

- Vi vurderer ikke noen forpliktelser med åpen avslutning. Vi vurderer ikke noen militær tilnærming med «støvler på bakken» (soldater i felt inne i Syria, red. anm.), sa Obama til en liten gruppe journalister.

Presidenteten gikk ikke nærmere inn på når et eventuelt angrep kan skje.

- Vi har konsultert våre allierte. Vi har konsultert Kongressen, sier Obama.

Også utenriksminsiter Kerry gjorde det tidligere i kveld klart at ingen amerikanske soldater skal i felten på bakken i Syria, og at USA ikke kommer til å sette i gang en langvarig operasjon med uavklart avslutning.