Obama: - Jeg sender ikke opp jagerfly for å få fatt i en 29 år gammel hacker

Setter ikke himmel og jord i bevegelse for Snowden.

SNAKKER NED SNOWDEN: Etter at saken om Edward Snowden havnet i offentligheten har den gått sin seiersgang i media verden over. Obama understreker at det går en grense for hva han er villig til å gjøre, eller gå med på, for å få fatt i spionen og hackeren. Foto: EPA/TANYA BINDRA
SNAKKER NED SNOWDEN: Etter at saken om Edward Snowden havnet i offentligheten har den gått sin seiersgang i media verden over. Obama understreker at det går en grense for hva han er villig til å gjøre, eller gå med på, for å få fatt i spionen og hackeren. Foto: EPA/TANYA BINDRAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Barack Obama er tydeligvis ikke villig til å sette himmel og jord i bevegelse for å få tak i den etter hvert så mye omtalte avhopperen Edward Snowden. Det melder BBC

Under et besøk i Senegal sa Obama at saken ville bli håndtert gjennom ordinære lovlige kanaler. Og han la like godt til:

- Jeg sender ikke opp jagerfly for å få fatt i en 29 år gammel hacker.

Snowden har for øvrig fylt 30.

Med andre ord blir det neppe noen avskjæring av flygninger mellom Moskva og Equador, eller Venezuela, den kommende tiden.

Edward Snowden har vært en diplomatisk het potet helt siden han la reiseruten via Hongkong til Moskva, uten at verken Kina eller Russland har etterkommet USAs krav om å utlevere ham. I Kinas tilfelle skyldte de på en glipp, og russerne sier at han teknisk sett ikke har krysset grensen til Russland, i og med at han er i den internasjonale delen av Sjeremetevo-flyplassen i Moskva.

Obama sa at han ikke personlig hadde vært i kontakt med hverken kineserne eller russerne angående saken.

- Det burde jeg ikke måtte, sa presidenten.

Ikke et forhandlingskort Obama gjorde det ganske klart at han ikke kom til å la Snowden bli et forhandlingskort for andre stater.

- I vil ikke la en sak der vi har en mistenkt vi prøver å få utlevert plutselig bli så viktig at jeg må begynne å forhandle om en rekke andre temaer.

Med andre ord, Obama er ikke så interessert i å få tak i Snowden at han er villig til å gjøre storpolitikk ut av det. Likevel benyttet han anledningen til å sende en ganske klar beskjed om hva han forventer fra andre land i denne saken.

- Min forventning er at Russland, eller andre land som har snakket om å potensielt sett tilby Snowden asyl, har forståelse for at de tilhører et internasjonalt samfunn og at de bør overholde internasjonal lov.

Tidligere har USA prøvd å appelere til «det gode samarbeidet» mellom de to stormaktene som talsmann for det hvite hus, Jay Carney, snakket så varmt om fra talerstolen i presserommet.

USA må tåle kritikk Obama langer særdeles forsiktig ut mot både Kina og Russland i denne saken, men får ikke mye gehør hos de respektive landene. Også utenriksminister John Kerry har vært forsiktig med å bruke for grovt kaliber i det verbale skytset mot de andre stormaktene.

- «Prism-programmet» har vist landets faktiske ansikt og hyklerske oppførsel, sa Kinas forsvarsminister, Chang Wanquan.

Prism er overvåkningsprogrammet som Snowden har vært en del av, og som han avslørte for en hel verden. Amerikanerne hadde helst sett at han ikke gjorde akkurat det. Programmet har blitt brukt av NSA til å overvåke data- og telefontrafikk.

Putin utleverer ikke Det aller meste tyder på at Snowden er på et hotell på den internasjonale delen av Sjeremetevo-flyplassen sammen med sin advokat Sarah Harrison.

- Herr Snowden fløy virkelig til Moskva. Det var helt uventet for oss, sa Putin under et besøk i Finland.

Den russiske presidenten har etter alle landemerker ingen planer om å overlevere spionen til amerikanerne. Det betyr at Snowden når som helst, i teorien i alle fall, kan sette seg på et fly til Equador eller Venezuela, som begge er positive til å gi ham asyl.

Norge har spørsmål Justis- og Beredskapsdepartementet skriver i en pressemelding at de følger saken med Prism-programmet tett.

«Med bakgrunn i den siste tids avsløringer har Norge hatt samtaler med amerikanske myndigheter om de aktuelle amerikanske overvåkningsprogrammene. Det har fra amerikansk side blitt forsikret om at overvåkningen har skjedd innenfor rammen av amerikansk lovgivning, og at overvåkning kun har funnet sted etter begrunnet mistanke mot personer som utgjør en trussel mot USAs nasjonale sikkerhet. Fra amerikansk side har det blitt klargjort at det ikke drives overvåkning av vanlig internettbruk. På norsk side har man ikke opplysninger som skulle tilsi at dette ikke medfører riktighet.»

De skriver samtidig at saken reiser nye spørsmål og at de kommer til å fortsette dialogen med USA.

PÅ RØMMEN: Edward Snowden oppholder seg fortsatt på flyplassen i Russland. Hvor turen går videre er foreløpig uvisst. Foto: REUTERS/Glenn Greenwald/Laura Poitras
PÅ RØMMEN: Edward Snowden oppholder seg fortsatt på flyplassen i Russland. Hvor turen går videre er foreløpig uvisst. Foto: REUTERS/Glenn Greenwald/Laura Poitras Vis mer