TOPPMØTE: Mahmoud Abbas, som representerer Fatah, møtte i kveld norsk tid Obama til samtaler. Foto: Reuters
TOPPMØTE: Mahmoud Abbas, som representerer Fatah, møtte i kveld norsk tid Obama til samtaler. Foto: ReutersVis mer

Obama: - Jeg tror på reell framgang i Midtøsten

Barack Obama legger friske penger på bordet og håper på framgang i Midtøsten. - Obama gir oss ikke grunn til optimisme, sier norsk ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): USAs president Barack Obama møtte i kveld norsk tid palestinernes president Mahmoud Abbas. I starten av møtet oppfordret Abbas sin amerikanske kollega om å legge press på Israel for å få en slutt på blokaden av Gaza.

Obama unngikk å svare direkte på oppfordringen.

- Man trenger en bedre tilnærming for å løse den uholdbare situasjonen i Gaza, sa Obama ifølge USA Today.

Obama lovet også nye 400 millioner dollar i støtte, som skal brukes til å bedre situasjonen for «vanlige palestinere».

- Trenger palestinsk samling Verdens mektigste mann sa videre at han har tro på reell framgang i Midtøsten, hvis Israel og palestinerne blir enige om nye samtaler. Nils A. Butenschøn, direktør ved Norsk senter for menneskerettigheter, mener det er en lang vei farm til slike samtaler.

- For å få til bevegelse må det være en eller annen form for avtale mellom Fatah og Hamas. Der ligger blokkeringen. Det er helt usannsynlig at amerikanerne skal forholde seg annerledes til Hamas, så lenge de kan vise til splittelsen på palestinsk side, sier Butenschøn til Dagbladet.

- Fatah avhengig av amerikanerne Hamas vant over Fatah i valget i 2006 og sommeren 2007 kastet de Fatah ut med vold etter flere sammenstøt mellom de to gruppene. Fatah kontrollerer i dag Vestbredden, mens Hamas styrer Gaza.

Siden den gang har Egypt forsøkt å få til en tilnærming mellom de to representatene for palestinerne, men dette har vært mislykket.

- Fatah blir mer og mer avhengig av amerikanerne. De har også blitt et element i Israelsk sikkerhetsstrategi. Det blir derfor vanskeligere og vanskeligere å få til en tilnærming mellom Hamas og Fatah.

Dag Henrik Tuastad, førstelektor ved UiO, påpeker overfor NTB at Fatah selv har bidratt til blokaden av Gaza ved å betale 20 000 lærere for ikke å gå på jobb.

Ikke optimist Den norske Midtøsten-eksperten deler ikke Obamas optimisme om den nære farmtida i Midtøsten.

- Nei, jeg synes ikke Obama gir oss grunn til det. Han er bundt på hender og føtter når det kommer til Midtøsten. Et amerikansk initiativ krever veldig mye av ham personlig, og det tror jeg ikke han overskudd til nå.

- Han må være veldig forsiktig med tanke på innenrikssituasjonen i USA. Det er lite ventet at det kommer et kraftfullt amerikansk initiativ før på nyåret - om det overhode kommer, sier Butenschøn.

UD hadde ikke mulighet i kveld til å svare på Dagbladets henvendelser om Obamas siste uttalelser. Norge er leder av Giverlandsgruppa for palestinerne.