ANKOM PANAMA:  Den amerikanske presidenten Barack Obama vinker idet hans fly, Air Force One, hadde landet i Panama i går. Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap / Scanpix
ANKOM PANAMA: Den amerikanske presidenten Barack Obama vinker idet hans fly, Air Force One, hadde landet i Panama i går. Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap / ScanpixVis mer

Obama: - Kina herser med naboland

USAs president Barack Obama er bekymret over Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama er bekymret over at Kina «bruker sine muskler og sin størrelse» til å herse med mindre land i Sør-Kinahavet.

Obama uttalte seg etter at kinesiske myndigheter i går forsvarte sin bygging av kunstige øyer i en del av Sør-Kinahavet som flere land gjør krav på. Øyene skal blant annet brukes til militære formål.

- Vi blir bekymret over Kina når de ikke følger internasjonale normer og regler, men heller bruker sine muskler og sin størrelse til å tvinge land til å underordne seg, sier Obama.

Kina, Filippinene, Vietnam, Malaysia, Brunei og Taiwan gjør alle krav på overlappende deler av havområdet. Kinesiske myndigheter har tidligere bedt USA om ikke å ta standpunkt i konflikten.

- Byggingen er helt innenfor omfanget av kinesisk suverenitet. Det er rettferdig, fornuftig, lovlig og påvirker ikke og er ikke rettet mot noen andre land. Den kan ikke bebreides, mener Hua Chunying, talskvinne i kinesisk UD.

- Vi tror på en diplomatisk løsning, men det faktum at Filippinene og Vietnam er mindre enn Kina, betyr ikke at de kan settes på sidelinjen, sier Obama.
(NTB)