Obama: - Opp til Irak å løse sine problemer

Bare hvis irakerne selv viser ansvar, vil USA hjelpe.

.OPP TIL IRAK:  - Vi kan ikke løse problemene for Irak, sa USAs president Barack Obama i dag. Foto: Jacques Hvistendahl
.OPP TIL IRAK: - Vi kan ikke løse problemene for Irak, sa USAs president Barack Obama i dag. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama rettet sterk kritikk mot irakiske ledere da han talte utenfor Det hvite hus fredag. Bare hvis irakerne selv viser ansvar, vil USA hjelpe.

Ifølge Obama er det i siste instans opp til irakerne selv å få slutt på striden mellom landets ulike folkegrupper og å skape fred.

- Dette er en vekker. Irakiske ledere må vise evne til å ta vanskelige avgjørelser og gjøre kompromisser. Det kreves en seriøs og oppriktig innsats fra irakiske ledere for at Irak skal kunne legge bak seg sekteriske konflikter og mistillit, sa Obama da han fredag holdt pressekonferanse utenfor Det hvite hus.

- USA vil gjøre sin del, men dere må forstå at det er opp til Irak som en suveren stat å løse sine problemer. Vi kan ikke gjøre det for dem, sa presidenten.

Han sa også at enhver amerikansk innsats må bli fulgt opp av anstrengelser fra irakiske ledere og fremholdt at situasjonen i Irak dreier seg om et regionalt og langsiktig problem.

- USA vil ikke involvere seg i militære operasjoner hvis det mangler en politisk plan fra irakerne som gir oss forsikringer om at de er rede til å arbeide sammen, sa Obama.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer