.OPP TIL IRAK:  - Vi kan ikke løse problemene for Irak, sa USAs president Barack Obama i dag. Foto: Jacques Hvistendahl
.OPP TIL IRAK: - Vi kan ikke løse problemene for Irak, sa USAs president Barack Obama i dag. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Obama: - Opp til Irak å løse sine problemer

Bare hvis irakerne selv viser ansvar, vil USA hjelpe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama rettet sterk kritikk mot irakiske ledere da han talte utenfor Det hvite hus fredag. Bare hvis irakerne selv viser ansvar, vil USA hjelpe.

Ifølge Obama er det i siste instans opp til irakerne selv å få slutt på striden mellom landets ulike folkegrupper og å skape fred.

- Dette er en vekker. Irakiske ledere må vise evne til å ta vanskelige avgjørelser og gjøre kompromisser. Det kreves en seriøs og oppriktig innsats fra irakiske ledere for at Irak skal kunne legge bak seg sekteriske konflikter og mistillit, sa Obama da han fredag holdt pressekonferanse utenfor Det hvite hus.

- USA vil gjøre sin del, men dere må forstå at det er opp til Irak som en suveren stat å løse sine problemer. Vi kan ikke gjøre det for dem, sa presidenten.

Han sa også at enhver amerikansk innsats må bli fulgt opp av anstrengelser fra irakiske ledere og fremholdt at situasjonen i Irak dreier seg om et regionalt og langsiktig problem.

- USA vil ikke involvere seg i militære operasjoner hvis det mangler en politisk plan fra irakerne som gir oss forsikringer om at de er rede til å arbeide sammen, sa Obama.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen styrker Han fastslo også at USA ikke kommer til å sende bakkestyrker til Irak, men at flere andre alternativer er til vurdering.

- Vi vil ikke sende amerikanske styrker tilbake for å kjempe i Irak, men jeg har bedt mitt nasjonale sikkerhetsteam om å forberede en rekke andre alternativer som kan bidra til å støtte de irakiske sikkerhetsstyrkene, sa han.

Ifølge presidenten skal situasjonen gjennomgås i løpet av de nærmeste dagene, og først etter dette skal det tas en beslutning.

- Vi vil være sikre på at vi har et godt blikk på situasjonen slik at det vi gjør, er målrettet og riktig, framholdt han.

Ubestemt Dermed er det klart at Obama-administrasjonen ennå ikke har bestemt seg for hvordan USA konkret vil bistå Irak i kampen mot den ytterliggående sunnimuslimske gruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

Ifølge Obama har irakiske styrker har vært ute av stand til å forsvare seg mot ISIL.

Han sa også at den ytterliggående gruppa har tatt kontroll over deler av landet, og at den utgjør en trussel både mot Irak og USAs nasjonale interesser.

- ISIL en ondskapsfull organisasjon som har dratt fordeler av det som skjer i Syria, sa Obama, som også innrømmet at USA har enorme interesser i Irak og at amerikanerne tidligere har ofret mye for å hjelpe Irak. (©NTB)