IKKE MED: USAs president Barack Obama sier at USA ikke vil delta i den russiske aksjonen i Syria, og kaller russernes strategi en «oppskrift på katastrofe». Foto: AFP PHOTO/JIM WATSON
IKKE MED: USAs president Barack Obama sier at USA ikke vil delta i den russiske aksjonen i Syria, og kaller russernes strategi en «oppskrift på katastrofe». Foto: AFP PHOTO/JIM WATSONVis mer

Obama: - Russlands bombing styrker IS

- En oppskrift på katastrofe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Russlands bombetokt til støtte for Assad-regimet, styrker IS, sier USAs president Barack Obama under en pressekonferanse i Washington nå.

Russlands bombetokt i Syria er inne i sin tredje dag, og Russland har erklært at de vil bekjempe flere «terroristgrupperinger», ikke bare IS.

- Vi har ikke mål ut over IS, al Nusra-fronten eller andre som defineres som terroristgrupperinger av FNs sikkerhetsråd eller russisk lov, sa utenriksminister Sergej Lavrov i går.

Da Lavrov ble bedt om å definere hva en terrorist var i Syria, svarte han:

- Hvis det ser ut som en terrorist, hvis det handler som en terrorist, hvis det går som en terrorist, hvis det kjemper som en terrorist, er det en terrorist, ikke sant?

Obama kaller denne strategien «brutal», og en «oppskrift på katastrofe».

- Hengemyr - Problemet her er Assad, og brutaliteten han har bragt over sitt folk. Det må stanse, sier Obama.

- Vi kommer ikke til å samarbeide med den russiske aksjonen, hvis mål er å knuse alle som er mot Assad.

- En militær løsning alene, et forsøk fra Russland og Iran på å styrke Assad og pasifisere befolkningen kommer til å kjøre dem fast i en hengemyr. Det kommer ikke til å virke. De kommer til å bli der en stund om de ikke skifter kurs, sier Obama.

Obama tok også selvkritikk for deler av sin egen strategi. En plan om å utstyre og trene opposisjonsstyrker «har ikke fungert som den skulle» sier Obama.

Strides om Assad Syria er Russlands eneste gjenværende allierte i midtøsten, og vil følgelig beholde Assad ved makten. Det er uaktuelt for USA. Motsetningene kom klart til syne da de to staslederne talte for FNs hovedforsamling mandag.

Den amerikanske presidenten sier at han fortsatt er villig til å samarbeide med Russland om en plan for å avslutte den Syriske borgerkrigen, men bare hvis planen også omfatter å kaste Syrias president Bashar al-Assad.

Ifølge avisa Washington Post, har ett av de russiske angrepene rammet et område i Syria der CIA-trente opprørere mot Assad-regimet har tilhold.

Dagbladet kommer tilbake med mer.