Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama: - Tenk tilbake på tiden i «Fresh Prince of Bel Air»

Will Smith var nervøs før intervjuet med den amerikanske presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Samarbeid og forståelse mellom mennesker. Det var fredsprisvinner Barack Obamas hovedbudskap i intervjuet som ble sendt under Nobelkonserten.

Presidenten er allerede hjemme i USA, men nobelprogrammet fortsetter likevel i Oslo. Nobelkonsert-vertene Will Smith og Jada Pinkett Smith fikk et eksklusivt intervju med ham.

— Når man tenker på det som skjer i verden; på den ene siden krymper den, vi ser internett, livedekning og YouTube og det betyr at ingen i verden bør være fremmed. Det burde føre oss nærmere hverandre. Det burde minne oss om at vi alle er like når det gjelder våre mål, våre håp, vår kjærlighet til barna våre, men det er forvirrende, sier Obama.

— Farlig — Mange trekker seg derfor inn i sin egen identitet; sin rase, stamme eller religion. Og det er farlig. Farlig fordi det kan splitte folk og skape konflikt, sier fredsprisvinneren.

I intervjuet med ekteparet Smith framholdt Obama altså mye av det som var viktig for ham i foredraget han holdt i Oslo rådhus.

— En av de avgjørende ingrediensene i ethvert forsøk på å skape fred, er evnen til å være i andres sko, å se ting gjennom andres øyne, sier han.

Nettopp denne evnen og viljen til å samarbeide og snakke med ledere fra andre land, også tidligere «uvenner» av USA, var en av grunnene til at Obama ble tildelt fredsprisen.

— Ikke lett— Men selv om mennesker forstår hverandre, kan det fortsatt bli konflikter når det er mangel på for eksempel vann, sa Will Smith til presidenten.

— Forhåpentligvis prøver man da å finne ut av om det er mulig å grave en ny brønn, i stedet for å kjempe om den man har. Jeg vil ikke forenkle dette. Det er ikke lett. Men det betyr at når rike land tenker på bistand, så kan de se på det som en investering, senere trenger man kanskje ikke å sende styrker dit for å bevare freden, fordi den er der allerede, sier Obama.

Fredsprisvinneren tok også opp USAs rolle i Europa etter annen verdenskrig.

— Vi kunne sagt at vi var fattige og måtte dra hjem. Men vi skapte Marshall-hjelpen og bygde opp igjen, ikke bare våre allierte, men også Tyskland som hadde vært vår fiende, sier Obama.

Travel mann Obama måtte også svare på spørsmål om han har fått tid til å sette pris på fredsprisen ennå.

— Jeg må si at dette er en av de tingene som jeg antar at man setter mer pris på senere i livet. Sannheten er at jeg den siste måneden har måttet ta en avgjørelse om Afghanistan, og jeg er midt i arbeidet med helsereformen, svarte Obama.

— Jeg er midt i mitt presidentskap, så det er ikke sikkert det er en dum ting. Jeg synes ikke at tiden er inne for å klappe meg selv på skulderen ennå, la den amerikanske presidenten til.

Skuespilleren og den tidligere rapperen Will Smith fortalte presidenten at han var sjeldent mye nervøs under intervjuet.

— Det går bra, tenk tilbake på tiden i «Fresh Prince of Bel Air», svarte en spøkefull Obama.

(NTB)

Reklameplakat for det populære showet som ble sendt på tvkanalen NBC der Will Smith spilte hovedrollen.
Reklameplakat for det populære showet som ble sendt på tvkanalen NBC der Will Smith spilte hovedrollen. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media