MOTSETNINGER: Barack Obama sa noen velvalgte ord da general David Petraeus tok over som øverstkommanderende i Afghanistan etter at den tidligere sjefen, Stanley McChrystal, hadde dummet seg ut med negative bemerkninger om Washington. I boka til Woodward kommer det fram at det var stor uenighet mellom de fagmilitære og Obama, samt mellom Obama og visepresident Joe Biden (bak) om veien videre i Afghanistan. Foto: AP
MOTSETNINGER: Barack Obama sa noen velvalgte ord da general David Petraeus tok over som øverstkommanderende i Afghanistan etter at den tidligere sjefen, Stanley McChrystal, hadde dummet seg ut med negative bemerkninger om Washington. I boka til Woodward kommer det fram at det var stor uenighet mellom de fagmilitære og Obama, samt mellom Obama og visepresident Joe Biden (bak) om veien videre i Afghanistan. Foto: APVis mer

Obama: - Vi driver ikke nasjonsbygging i Afghanistan

Stoltenberg: - Vi er i Afghanistan for afghanske barns framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Stjernejournalist Bob Woodward gir ut en bok om Barack Obama mandag, Obama's Wars. Men allerede nå er detaljer fra boka lekket til utvalgte amerikanske aviser. I boka har Woodward intervjuet Obama, samt flere sentrale personer i Pentagon og Det hvite hus.

Selv om det har vært kjent at det militære ønsket en større troppeøkning til Afghanistan enn det de fikk av Obama i fjor, kommer det fram nye detaljer rundt Obamas syn på amerikanernes innsats i det krigsherjede landet USA invaderte etter 11. september-angrepene 2001.

- Driver ikke nasjonsbygging - Dette må være en plan om hvordan vi skal komme oss ut av Afghanistan. Alt vi gjør bør handle om hvordan vi skal redusere vår tilstedeværelse. Det er for vår egen sikkerhets skyld, sa Obama på bakrommet i forbindelse med Afghanistan-disusjonen i fjor, ifølge boka.

Videre skal han ha sagt til forsvarsminister Robert Gates og utenriksminister Hillary Clinton i oktober i fjor, etter å ha blitt presentert et forslag som gikk ut på å være i Afghanistan i 10 år med en prislapp på 890 milliarder dollar:

- Vi er ikke i Afghanistan i 10 år, vi driver ikke med langsiktig nasjonsbygging. Jeg er ikke villig til å bruke tusen milliarder dollar.

Obamas ønske om snarlig tilbaketrekning fra Afghanistan ble imidlertid ikke møtt med noen løsningsforslag fra de militære i USA. Den amerikanske presidenten mottok kun forslag om å øke antall tropper og engasjement. Tilslutt laget han «sin egen» løsning med en troppeøkning på 30 000, fulgt av en seks sider lang instruks om hvordan USA skulle begrense sin involvering i Afghanistan.

Stoltenberg: - Bygger Afghanistan Dette er andre toner enn de offisielle tonene til regjeringen Stoltenberg. Da Trygve Slagsvold Vedum (Senterpartiet) i sommer gikk ut i VG og kritiserte Jens Stoltenbergs 17. mai-tale til de norske troppene i Afghanistan.

- Det er viktig at vi har en ærlig argumentasjon om hvorfor vi er i Afghanistan. Vi har ikke vært ærlige nok om begrunnelsen. Vi fremhever at vi er der for å bidra til demokrati og frihet i Afghanistan, i stedet for å løfte frem hovedbegrunnelsen: Vi gikk inn fordi NATO er hovedplanken i norsk sikkerhetspolitikk, sa Trygve Slagsvold Vedum til avisa .

NY BOK: Bob Woodwards nye bok, Obama's Wars, kommer ut mandag.
NY BOK: Bob Woodwards nye bok, Obama's Wars, kommer ut mandag. Vis mer

Videre ba han om en plan for norsk tilbaketrekning innen 2013. For dette ble han kraftig kritisert.

Slagsvold Vedums uttalelser om norsk tilbaketrekning likner det Obama har sagt offentlig om amerikansk tilbaketrekning, noe som ytterligere understrekes av interne samtaler som nå kommer fram.

I 17. mai-talen, som Slagsvold Vedum kritiserte, sa Stolteberg blant annet følgende:

«Dere har valgt å reise ut for å forsvare de verdiene samfunnet der hjemme bygger på. For å legge grunnlaget for at afghanske barn en dag skal få føle den samme glede som norske barn føler i dag.»

Dette er noe ganske annet enn hva Obama sier til sine to viktigste ministre.

- Karzai manisk depressiv Flere avsløringer om USAs involvering i Afghanistan kommer også farm i boka. CIA skal ha en 3000 mann stor paramilitær hær i Afghanistan, som brukes mot områder dominert av al-Qaida og Taliban. Denne paramilitære hæren kan brukes over grensa til Pakistan.

Obama har også uttalt at «vi må få folk til å forstå at kreften er i Pakistan», med hentydning til den sterke posisjonen Taliban har i grenseområdene.

STOLTEBERG: Jens Stoltenberg i Afghanistan 17. mai i år. Der talte han om at de norske soldatene bygger et Afghanistan der afghanske barn i framtida kan føle samme glede som norske barn føler i dag. Foto: Scanpix
STOLTEBERG: Jens Stoltenberg i Afghanistan 17. mai i år. Der talte han om at de norske soldatene bygger et Afghanistan der afghanske barn i framtida kan føle samme glede som norske barn føler i dag. Foto: Scanpix Vis mer

I boka avsløres det også at president Hamid Karzai er manisk depressiv. En amerikansk diplomat er også sitert på at han «er av og på medisinene sine», noe som skal gjøre samarbeidsklima vanskelig.

I Woodwards intervju med Obama fra i sommer, som også trykkes i boka, uttaler Obama seg om et mulig nytt katastrofeangrep på USA.

- Vi gjør alt vi kan for å forhindre det, men selv 9/11, det største angrepet noensinne, absorberte vi og vi er sterkere enn noensinne. Det kan vi gjøre igjen, sier Obama.

- MANISK DEPRESSIV: Hamid Karzai er manisk depressiv, ifølge den nye boka. Foto: Reuters
- MANISK DEPRESSIV: Hamid Karzai er manisk depressiv, ifølge den nye boka. Foto: Reuters Vis mer