SEIERHERRE: Republikanske Scott Brown vant i tirsdagens suppleringsvalg i Massachusetts. Brown vant den ledige plassen i Senatet, noe som skaper problemer for president Barack Obama. Foto: Reuters/Scanpix
SEIERHERRE: Republikanske Scott Brown vant i tirsdagens suppleringsvalg i Massachusetts. Brown vant den ledige plassen i Senatet, noe som skaper problemer for president Barack Obama. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

Obama: - Vi kan ikke vinne alt

Republikanerne jubler over senatsseieren i Massachusetts i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Republikanerne jubler over senatsseieren i Massachusetts i natt. Én tapt stemme i Senatet gir nemlig president Barack Obama alvorlig hodebry.

Suppleringsvalget i Massachusetts er blitt fulgt med argusøyne i hele USA. Republikanske Scott Brown kunne tirsdag kveld konstatere at plassen i Senatet er hans, melder NTB.

President Barack Obama var raskt ut med gratulasjoner til Brown. Han sier han ser fram til å jobbe med republikaneren med de økonomiske utfordringene nasjonen står ovenfor.

Han beskriver, gjennom sin pressetalsmann Robert Gibbs, valgkrigen mot demokraten Martha Coakley som en hard kamp og som en bra gjennomført kampanje for Browns del, ifølge AP.

Presidenten takket også partikollega Coakley for innsatsen. Hun var i natt i kontakt med presidenten og siterte ham i en tale i natt:

- Vi kan ikke vinne alt, sa han, ifølge Coakley.

Brown selv var selvsikker etter valgbrøleren.

- Jeg vedder på at de kan høre denne jubelen helt til Washington D.C., ropte Brown da han holdt seierstalen.

- I kveld har Massachusetts uavhengige stemme talt, fremholdt han.

HøyborgMassachusetts har tradisjonelt vært en høyborg for Demokratene, og partiets kandidat Martha Coakley virket lenge sikker på seier. Men det som var en ganske søvnig valgkamp, ble med ett til et fyrverkeri da det ble klart at løpet ville bli svært jevnt.


Begge sider har pøst enorme summer inn i valgkampen og drevet omfattende reklame den siste uken. Og den store interessen for valget fikk velgerne til å strømme til valglokalene tirsdag for å bestemme hvem som skulle fylle avdøde Edward Kennedys senatsplass.

- Jeg skulle ønske vi hadde andre og bedre nyheter her i kveld, men det har vi ikke, sa Coakley da hun innrømmet nederlaget.

Filibuster

Browns seier ødelegger Demokratenes mulighet til å stanse såkalt filibustertaktikk mot blant annet den omdiskuterte helsereformen.

Med bare 59 stemmer i Senatet vil Obama trenge minst én republikansk stemme for å hindre slik uthalingstaktikk. Og Demokratene slet allerede før Massachusetts-valget med å få vedtatt helsereformen, som Brown har lovet å stemme mot fordi han mener den vil øke både skattene og USAs gjeld.

Frykten for et tap i Massachusetts fikk Obama til å kaste seg inn i valgkampen i sluttspurten, men en talsperson uttalte før valget tirsdag at presidenten ikke tror helsereformen faller med tap for Coakley.

Noen ser imidlertid Coakleys nederlag som direkte kritikk mot Obama. Velgernes bekymring for økonomien og den planlagte helsereformen er blant tingene som har gitt Brown vind i seilene.

Mitt Romney, en av de mest sannsynlige presidentkandidatene til republikanerene, sa følgende om Browns seier i natt:

- Folket har gjort det klart at arrogansen i Washington blir avvist av folket i Masachusetts og resten av landet, ifølge politico.com. Tror reformen faller

- Dersom Brown vinner, mener vi at Obamacare ikke vil bli vedtatt i Kongressen, sier imidlertid analytikeren Avik Roy i Monnes Crespi.

Men nervøse demokrater har lovet at reformen skal vedtas uansett utfallet i Massachusetts.

- Det går helt etter planen. Vi skal få en helsereform, og det skal skje snart. Uansett hva som skjer i Massachusetts, skal amerikanerne få et skikkelig, rimelig helsevesen, sa Nancy Pelosi, lederen i Representantenes hus.

Noen demokrater snakker om å sende reformen uforandret til avstemningen i Representantenes hus for å unngå en ny avstemning blant senatorene.

Republikanerne håper nå å ha Brown på plass på Capitol Hill så raskt som mulig. Tapet av den 60. senatsplassen kan nemlig få konsekvenser også for andre av Obamas planer - som klimatiltak og endring i innvandringslovene.

- Jeg er klar til å dra med en gang, understreker Brown.

Og det var en resignert valgkampleder for demokratene etter valgsjokket.

- Jeg har ingen interesse i å glatte over det som skjedde i Massachusetts. Det er mye frykt i landet akkurat nå. Amerikanerne er forståelig nok utålmodige, kommenterer senator Robert Menendez som leder demokratenes arbeid med å få flere av sine egne inn i senatet, til MSNBC.

NTB/DagbladetHELSEREFORMEN I FARE: Men Obama og demokratene lover at reformen går etter planen, tross nederlaget. Foto: Alex Brandon/AP
HELSEREFORMEN I FARE: Men Obama og demokratene lover at reformen går etter planen, tross nederlaget. Foto: Alex Brandon/AP Vis mer