SNAKKET MED OFRENE: President Barack Obama spiser rekelunsj sammen med ordføreren i Grand Isle, David Camardelles, og butikkeier Patti Gaspard under et besøk i Louisiana. Foto: REUTERS / Jason Reed / SCANPIX
SNAKKET MED OFRENE: President Barack Obama spiser rekelunsj sammen med ordføreren i Grand Isle, David Camardelles, og butikkeier Patti Gaspard under et besøk i Louisiana. Foto: REUTERS / Jason Reed / SCANPIXVis mer

Obama advarer BP mot å svikte ofrene

Presidenten angriper BPs planlagte pengebruk: 50 millioner dollar på TV-reklame for å bedre sitt image etter den katastrofen og 10,5 milliarder dollar i utbytte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| President Barack Obama advarer BP mot å betale milliardutbytte om de samtidig lurer seg unna sitt ansvar for dem som er rammet av oljekatastrofen i Mexicogolfen.

- Jeg forstår det slik at BP skal bruke 50 millioner dollar på TV-reklame for å bedre sitt image etter den katastrofen. Dessuten blir det meldt at de skal betale 10,5 milliarder dollar i utbytte, sa Obama under et besøk i Louisiana fredag.

BP ventes å offentliggjøre sine resultater i juli, men selskapet har avvist press fra enkelte kongressmedlemmer om å la være å utbetale utbytte til det er kjent hvor store kostnadene med å rense opp etter utblåsingen blir.

Obama har lovet å holde BP ansvarlig for katastrofen. Han krever at de betaler for å stanse utblåsingen og for konsekvensene.

- Jeg vil at BP skal forstå at de har et juridisk og moralsk ansvar for skadene som er gjort. Det jeg ikke vil høre, er at de bruker så mye penger på utbytte og på TV-reklame samtidig som de lurer seg unna sitt ansvar overfor fiskere og små næringsdrivende her i Golfen, sa han etter et møte med lokale politikere.

På møtet ble han fortalt at innbyggere og næringsliv i området har hatt problemer med å få BP til å betale det de har lovet. Fiskere og båteiere klager over at de 5.000 dollarene de har fått av BP, ikke er nok til å dekke utgiftene.

Obama er blitt kritisert for ikke å ha vist nok følelse når han kritiserer BP, og for ikke å ha snakket med vanlige folk under sine tidligere besøk i området. Besøket fredag er hans tredje siden utblåsingen startet for seks uker siden.

(NTB)