Obama advarer militæret i Egypt

Den amerikanske presidenten dypt bekymret for situasjonen i Egypt.

EGYPT-MØTE: President Barack Obama (t.v.) møtte i natt norsk tid noen av sine sikkerhetsrådgivere i situasjonsrommet i Det hvite hus for å diskutere situasjonen i Egypt. Foto: REUTERS/Pete Souza/White House/Handout via Reuters
EGYPT-MØTE: President Barack Obama (t.v.) møtte i natt norsk tid noen av sine sikkerhetsrådgivere i situasjonsrommet i Det hvite hus for å diskutere situasjonen i Egypt. Foto: REUTERS/Pete Souza/White House/Handout via ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): - USA er dypt bekymret for beslutningen fra egyptiske militære styrker om å fjerne president Mursi og sette den egyptiske grunnloven til side, sier Barack Obama i en uttalelse i natt norsk tid.

Han har bedt amerikanske myndigheter om å vurdere situasjonen i Egypt etter at militæret i landet i går tok makten, men i den TV-sendte talen brukte han trolig helt bevisst ikke ordet kupp.

Vurderer inngripen - Jeg har bedt relevante departementer og organisasjoner om å gjennomgå implikasjonene i amerikansk lov for å assistere myndighetene i Egypt, sier den amerikanske presidenten.

Han oppfordrer også militæret i Egypt om å gi makten tilbake til demokratiske valgte politikere.

- Egyptisk militære må raskt og ansvarlig gi den fulle autoriteten tilbake til en demokratisk valgt, sivil regjering så snart som mulig gjennom en inkluderende og gjennomsiktig prosess, og unngå vilkårlige arrestasjoner av president Mursi og hans tilhengere, sier Obama.

- Folket må bestemme Amerikanske myndigheter følger den flytende situasjonen i Egypt tett, og Obama understreker at USA ikke støtter bestemte politikere eller partier i landet, men at de mener den eneste varige for landet er demokratiske valg.

- Til syvende og sist er det bare det egyptiske folk som kan avgjøre landets framtid, sier Obama.

Den egyptiske forsvarssjefen, general Abdul Fatah Khalil Al-Sis sa i en TV-sendt tale før Obamas uttalelser at hæren i flere måneder har oppfordret til nasjonal forsoning, at president Mohamed Mursi ikke har innfridd befolkningens krav, og at hæren er blitt enig med politikere og andre framtredende figurer om et såkalt politisk veikart for framtida i Egypt.

Kartet innebærer at Mursi kastes, og at det skal velges ny president om litt.

FULGTE OBAMA: Demonstranter på Tahrir-plassen i Kairo fulgte med da USAs president Barack Obama talte om situasjonen i Egypt fra Det hvite hus.Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis
FULGTE OBAMA: Demonstranter på Tahrir-plassen i Kairo fulgte med da USAs president Barack Obama talte om situasjonen i Egypt fra Det hvite hus.Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis Vis mer