Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama advarer om fare for ny finanskrise

USA må oppheve gjeldstaket på 14 300 milliarder dollar, sier presidenten.

ALVORLIG  President Barack Obama mener amerikanerne risikerer en ny finanskrise hvis spørsmålet om gjeldstaket ikke blir løst. Foto: AP Photo/Brennan Linsley/Scanpix
ALVORLIG President Barack Obama mener amerikanerne risikerer en ny finanskrise hvis spørsmålet om gjeldstaket ikke blir løst. Foto: AP Photo/Brennan Linsley/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongressen i USA må heve det såkalte gjeldstaket. Hvis ikke, kan følgen bli en ny finanskrise, sier den amerikanske presidenten.

Også USAs sentralbanksjef Ben Bernanke advarer mot konsekvensene hvis ikke republikanerne snart går med på å heve beløpet som USA kan ha i statsgjeld, og som i dag er på 14 300 milliarder dollar.

Uten en rask politisk løsning, vil USA miste tillit i kredittmarkedene, fremholdt Bernanke tirsdag, bare timer etter at Obama kom med en lignende advarsel.

- Selv et kort avbrekk i innbetalingene av avdrag eller renter på finansdepartementets gjeldsobligasjoner, kan forårsake alvorlige forstyrrelser i finansmarkedene og i betalingssystemet, sier Bernanke. Det kan også skape grunnleggende tvil om USAs kredittverdighet, understreker han.

I et intervju med TV-kanalen NBC sier Obama at han tror republikanske ledere vil gå med på en avtale som gjør at USA unngår en slik situasjon. Men han understreker samtidig at situasjonen er svært alvorlig.

- USAs troverdighet og kredittverdighet er ikke bare grunnlaget for selve den amerikanske livsstilen. Det er også grunnlaget for hele det globale finanssystemet, sier Obama.

Han mener amerikanerne risikerer en ny finanskrise hvis spørsmålet om gjeldstaket ikke blir løst. Den neste måneden vil han og hans folk jobbe hardt for å finne en løsning, fastslår den amerikanske presidenten.

USA nådde i mai i år taket på 14.300 milliarder dollar, som er grensen for hvor mye offentlig gjeld landet kan ha.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media